Index Vakbarát Hírportál

Halálos fertőzés terjed Magyarországon, Müller Cecília riadót fújt

2022. augusztus 12., péntek 15:33

Az országos tiszti főorvos körlevélben figyelmeztette a fővárosi egészségügyi intézményeket arra, hogy egyre gyakrabban észlelnek fertőző májgyulladást (hepatitis A) a pácienseknél.

A Népszava szerint Müller Cecília azt kérte az intézmények orvosaitól, hogy tájékoztassák pácienseiket a vírus terjedési módjáról és a megelőzés lehetőségeiről. A tiszti főorvos közlése szerint 

2022-ben augusztus elejéig 346 megbetegedés történt.

Ez azért minősül soknak, mert az utóbbi években rohamosan csökkent a hepatitis A-hoz köthető megbetegedések száma, míg 2016-ban összesen 699 eset volt, 2020-ban már csak huszonnyolcat regisztráltak.

Tavaly ahhoz képest még csak enyhébb emelkedést lehetett látni, akkor összesen 75 fertőzöttről számoltak be. Ehhez képest drasztikusan soknak tűnik a hét hónap alatti 346 megbetegedés, ezért a szakértők arra gyanakszanak, hogy

most megjelenhetett egy új vírusvariáns Magyarországon. 

A országos tiszti főorvos közlése szerint a betegséget országszerte sok helyen kimutatták, de a járvány főként Budapestet érinti, a 346 esetnek több mint a felét a fővárosból jelentették.

Így terjed, erre kell vigyázni 

A Népszavának Ócsai Lajos, az ÁNTSZ járványügyi főosztályának egykori vezetője azt mondta: a fertőző májgyulladás vírusa széklettel ürül, és piszkos kézzel vagy fekáliával szennyezett étellel-itallal, a szájon át kerül a szervezetbe. A fejlődő országokban a szennyezett ivóvíz, valamint a nem megfelelően hőkezelt étel a fertőzés terjedésének a leggyakoribb oka.

Terjedhet közvetlen érintkezéssel vagy szexuális úton is.

A szakember azt is elmondta, hogy ez egy sokáig lappangó vírus, akár tizenöt-harminc nap is lehet a lappangási ideje. Néhány napig tartó lázzal, étvágytalansággal, gyengeséggel és hasi fájdalommal kezdődik, ezeket a tüneteket pedig étvágytalanság, hányás, a has jobb felső részén fájdalom vagy érzékenység, továbbá sötét színű vizelet, világos színű széklet, sárgaság vagy a szem besárgulása követi.

A fertőzés terjedésének megelőzésében nagyon fontos szerepe van az alapos kézmosásnak, valamint a zöldségek, gyümölcsök folyóvizes lemosásának.

Ócsai Lajos szerint a vírus kiterjedt járványokat tud okozni, elsősorban a rossz szociális körülmények között élők körében. 

A szakértő azt mondta a Népszavának, hogy a gyermekek gyakran tünetmentesen fertőződnek, de enyhe betegségük alatt is átadhatják a vírust, mindez pedig iskolai időszakban jelentősen növeli a fertőzés kockázatát.

Van ellene oltás, de fizetni kell érte

Ócsai Lajos elmondta, hogy a fertőzés védőoltással megelőzhető. A patikákban kétféle vakcina is kapható a hepatitis A kivédésére, de a készítményt csak receptre lehet kiváltani, és két oltásra van szükség a védelemhez. Támogatás viszont nem jár az oltás árához.

Kivéve ha a járványügy fertőzöttként regisztrálja a beteget, mert abban az esetben a környezetét a tiszti orvosi szolgálatnak térítésmentesen be kell oltania.

Aki pedig olyan országba utazna nyaralni, ahol nem biztosítottak a kellő higiénés körülmények, azoknak eleve ajánlott beoltatniuk magukat a vírus ellen – mondta a szakértő.

(Borítókép: Müller Cecília 2022. március 24-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok