Index Vakbarát Hírportál

Megérkeztek az M5-ös metró látványtervei, bárki benézhet az alagútba

2022. augusztus 13., szombat 18:07

A FŐMTERV Zrt. telefonos applikációt hozott létre, amelyben bárki bejárhatja a budapesti M5-ös metrót.

Az applikációban a felhasználók virtuálisan, a kiterjesztett valóság (Augmented Reality – AR) eszközével járhatják be a vonalat. A FŐMTERV célja az, hogy ezáltal a szélesebb közönségnek is bemutassák a készülő projekt titkait.

„Örökös nehézséget jelent számunkra, hogy a műszaki tervekből olvasni nem tudó közönség felé hitelesen mutassuk be a majdani létesítményt, ami alapján kérjük a véleményüket. A látványtervek sokat segítenek ebben, de a valóság mindig kicsit más lesz” – nyilatkozta Keszthelyi Tibor, a FŐMTERV Zrt. elnök-vezérigazgatója a Magyar Építőknek arról, hogy miért van szükség erre az alkalmazásra. 

A vállalat a saját oldalán már korábban is közzétett több képet ezzel kapcsolatban: 

Az applikációnak több funkciója van, amellyel a felhasználó bejárhatja az M5-ös vonalát. 

Még az épülő alagútba is be lehet nézni, és a fúrópajzs aktuális helyzetét is nyomon lehet követni a föld alatt.

„Reméljük, hogy a most a nagyközönség elé tárt applikáció érthető és könnyen kezelhető lesz minden érdeklődő felhasználó számára, s hamar népszerűvé válik körükben. Sikere az egész mérnökszakma számára lényeges, hiszen az applikáción keresztül kézzelfoghatóvá válik a mérnöki tevékenység összetettsége” – fűzte hozzá Keszthelyi Tibor.

Az applikációt ezen a linken lehet letölteni Androidra, az IOS-rendszert használók pedig itt szedhetik le a programot. 

Az 5-ös metró próbafúrásai tavaly kezdődtek meg a Kálvin térnél. A projekt első ütemében a ráckevei H6-os és a csepeli H7-es HÉV-eket teljesen felújítják, és a Kálvin térig meghosszabbítják a vonalukat, vagyis a HÉV-ek a Közvágóhíd térségében metróként folytatják majd az útjukat. 

Rovatok