Index Vakbarát Hírportál

A NAV szerint a robogósoknak is jár az olcsóbb benzin annak ellenére, hogy nincs forgalmijuk

2022. augusztus 13., szombat 14:27

Nem volt egyértelmű, hogy milyen szabályok vonatkoznak a robogósokra az után, hogy a kormány bejelentette: csak magánszemélyek tankolhatnak hatósági áron a forgalmijuk felmutatása után.

Még augusztus első hetében láttak napvilágot egy vidéki, robogóval közlekedő olvasó tapasztalatai: július harmincadika után ugyanis nem tankolhatott kedvezményes áron.

Ennek az az oka, hogy a robogók nem rendelkeznek forgalmi engedéllyel, emiatt a tulajdonosaik nem tudják ezzel igazolni, hogy a jármű birtokosa magyar természetes személy, aki jogosult a hatóságilag árkorlátozott üzemanyag vásárlására

A tulajdonosok az adásvételi szerződések és a kgfb-igazolások felmutatása után sem jutottak olcsóbban üzemanyaghoz.

A rendelet nem egyértelmű, ezért állhat fenn az az eset, hogy a robogósoktól megtagadják a hatósági áras benzint – közölte Bujdos Eszter, a Holtankoljak.hu ügyvezető igazgatója. Véleménye szerint el kellene fogadni a magyar honosságot a hazai kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás felmutatása esetén. 

Létezik olyan kút, amelyik a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) fordult állásfoglalásért – tette hozzá Bujdos Eszter. A 24.hu ezután felkereste a NAV-ot, a Mol-t, illetve a Technológiai és Ipari minisztériumot (TIM) is, hogy információt szerezzen a robogósokra vonatkozó tankolási szabályokról. 

A NAV válaszában azt írta, „a közúti forgalomban részt vevő, de forgalmi engedéllyel nem rendelkező robogók (segédmotoros kerékpárok) esetében nem értékelhető az érintett személyek hátrányára, hogy a forgalmi engedély – mint teljesíthetetlen feltétel – hiányában nem állapítható meg az üzemben tartó személye”. 

Ez annyit jelent, hogy a robogósoknak is jár a hatósági áras, 480 forintos üzemanyag. Emellett pedig a rendszámmal nem rendelkező, természetes személy által üzemeltett motorkerékpár is hatósági áron tankolható – tette hozzá a NAV. 

Rovatok