Index Vakbarát Hírportál

Zivatarok jönnek, de a kánikula marad

2022. augusztus 14., vasárnap 05:56

Többórás napsütés várható vasárnap, de zivatarok miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat az egész országra kiadta a figyelmeztetést. Ezen a napon a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között alakul, késő estére azonban 20 és 26 fok közé hűl a levegő.

Vasárnap a fátyol- és gomolyfelhők mellett többórás napsütés valószínű, de időnként összeállhatnak a gomolyok. Helyenként kialakulhat zápor, zivatar.

Az északi szél a Nyugat-Dunántúlon megélénkül, majd napközben ott is mérséklődik a légmozgás. Zivatarok mentén átmeneti szélerősödés előfordulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 32 fok között valószínű.

 Késő estére azonban 20 és 26 fok közé hűl le a levegő.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) zivatar miatt az ország összes megyéjére kiadta az elsőfokú figyelmeztetést. Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Az OMSZ a Facebookon azt írta, vasárnaptól keddig az egyes napokon csak kevés helyen lehet csapadék. Hétfőtől eközben melegedés kezdődik, amelynek a pénteken érkező hidegfront vet véget.

Az Időkép azt írja, záporok, zivatarok után fülledtté, párássá válhat a levegő, ami nehézlégzést, légszomjat, rosszullétet idézhet elő. Zivatarok környezetében az asztmások állapota romolhat.

(Borítókép: Sanchit Khanna / Hindustan Times / Getty Images)

 

Rovatok