Index Vakbarát Hírportál

Horogkeresztet festettek a budai zsinagóga falára

2022. augusztus 14., vasárnap 09:41

Nem ez az első alkalom, hogy náci szimbólumokat festettek a budai zsinagóga falaira. Őrsi Gergely polgármester szerint „aki a zsinagógát támadja, mindannyiunkat támad”.

Augusztus 12-én, pénteken este a Frankel Leó úti zsinagóga falára horogkeresztet festettek, valamint korábban az épület liftjében SS emblémát és Adolf Hitler monogramját firkálták fel – jelentette Őrsi Gergely, Budapest II. kerületének polgármestere.

Az üzenet egyértelmű: a hatmillió ártatlan áldozatot követelő holokauszt után van olyan ember, aki szerint a túlélők és leszármazottaik által látogatott zsinagógának nincs helye Budán. A mi válaszunk legalább ilyen egyértelmű. Buda büszke arra, hogy nálunk él Közép-Európa egyik legnagyobb, virágzó zsidó közössége, akik békében és biztonságban élhetnek itt

– fogalmazott közösségi oldalán megosztott bejegyzésében a polgármester. Hozzátette: „aki a zsinagógát támadja, az mindannyiunkat támad. Az ilyen, a történelem szemétdombjára való eszméket hirdető embereknek nincs helye köztünk”.

A polgármester kiemelte, hogy a környéken rövid idő alatt ez már a második gyűlöletkeltő megnyilvánulás. „Amikor észleltünk a közeli Zsigmond téren egy melegellenes firkát, fél órán belül eltávolítottuk és feljelentést tettünk. Most is azonnal lefestjük a horogkeresztet” – magyarázta.

A II. kerületi önkormányzat ebben az esetben is minden segítséget megad a Budai Zsidó Hitközségnek és a rendőrségnek – hangsúlyozta a politikus. „Itt, Budán mindenki számíthat a teljes közösség szolidaritására, akit vallása, származása, szexuális identitása miatt támadnak” – emelte ki.

Rovatok