Index Vakbarát Hírportál

Halott emberek ajánlásaival csalt egy jelölt a választásokon

2022. augusztus 15., hétfő 08:03

A Választási Iroda feljelentése után a budapesti rendőrök gyanúsítottként hallgattak ki egy nőt, aki a 2022-es országgyűlési választáson hamisított ajánlásokkal érte el, hogy bekerüljön a képviselőjelölti nyilvántartásba.

A gyanú szerint a 2022-es országgyűlési választáson részt vevő egyik párt jelöltjének ajánlóívein 12 olyan személy aláírása is szerepelt, akik az ajánlásgyűjtés idején már nem éltek.

Emellett a nyomozók 28 olyan emberrel is beszéltek, akiknek szintén úgy szerepelt az aláírása a gyűjtőíveken, hogy saját elmondásuk szerint ők nem adtak ajánlást az adott jelöltnek.

Az ajánlások alapján a választási bizottság nyilvántartásba vette a jelöltet, mentelmi joga azonban megszűnt, amikor a választáson nem szerzett mandátumot, jelölőpártja nem jutott be a parlamentbe, teszi hozzá a rendőrség közleménye.

A fővárosi nyomozók 2022. augusztus 9-én házkutatást tartottak a 49 éves M. Anita lakásán, majd a nőt a választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény megalapozott gyanúja miatt hallgatták ki.

A szabadlábon védekező gyanúsított elismerte, hogy az ajánlások túlnyomó többségét ő gyűjtötte, azt viszont tagadta, hogy aláírásokat hamisított volna.

(Borítókép: Papajcsik Péter/Index)

Rovatok