Index Vakbarát Hírportál

Légi parádéra készül a Magyar Honvédség

2022. augusztus 15., hétfő 16:33

A magyar légierő az augusztus 20-i ünnepen is megmutatja magát a Duna felett – mondta a Magyar Honvédség parancsnoka hétfőn, a magyar légierő napján Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Ruszin-Szendi Romulusz a Miniszterelnökség erkélyéről személyesen is megtekintette az ünnepi parádéra gyakorlatozó pilótákat, és hangsúlyozta: fontos a gyakorlás, a mostani főpróba, hogy méltóképpen ünnepelhessük a magyar államalapítást.

Elmondta: augusztus 20. a Magyar Honvédség számára kiemelt ünnep, különösen a tiszti állomány számára, hiszen régi hagyomány, hogy a katonák ilyenkor teszik le tiszti esküjüket. A tisztavatás utáni légi parádéra is annak jegyében készülnek, hogy méltóképpen ünnepelhessék a magyar államalapítást.

A parancsnok az MTI-nek elmondta: a légi parádén a Magyar Honvédség valamennyi géptípusa részt vesz, a Duna budapesti szakasza felett megjelennek a Gripen vadászgépek, a kiképzőgépek, a szállítógépek, továbbá a Mi–24-es, Mi–17-es, valamint a H145M típusú helikopterek is.

Civil gépek is részt vesznek a parádén

Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár a főpróba megtekintése előtt azt mondta: az ünnepre látványos bemutatóval készülnek. A Magyar Honvédség légiereje mellett civil gépek is részt vesznek a parádén.

Kitért arra is, hogy hétfőn is ülésezett az ünnep biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs. Valamennyi résztvevő arról számolt be, hogy az előkészületek rendben haladnak, semmi akadálya nincs a programok megtartásának.

Rengeteg egyéb programmal várják a látogatókat az ünnepen

Az államalapítás ünnepéhez idén is négynapos programsorozat kapcsolódik. A látogatókat augusztus 18. és 21. között mintegy húsz helyszínen több száz programelemmel várják.

Idén is megtartják a hagyományos állami rendezvényeket: a tisztavatást, a légi parádét, a zászlófelvonást és a Szent Korona-látogatást. Nem maradnak el az egyházi események sem, az ünnepi szentmise és a Szent Jobb-körmenet.

Ezek mellett sok egyéb kikapcsolódási és szórakozási lehetőséget, igazi fesztiválhangulatot ígérnek a szervezők. Augusztus 20-án este a tűzijátékon uszályokról és pontonokról mintegy negyvenezer pirotechnikai eszközt lőnek majd fel 4,3 kilométer hosszan a Margit híd és a Petőfi híd között. A részletes programkínálat és egyéb információ ezen a linken található.

Rovatok