Index Vakbarát Hírportál

Újabb cég szállíthat omikron-variáns elleni vakcinát az EU-ba

2022. augusztus 15., hétfő 16:36

Az Európai Unió új megállapodást kötött a Modernával, aminek értelmében a vállalat omikron elleni vakcinát szállíthat a tagállamok részére. A Pfizer és a BioNTech után tehát egy újabb cég fejleszt oltóanyagot a variáns ellen. A bivalens oltásoktól erősebb, szélesebb körű és tartósabb védettség kialakulása várható.

A BioNTech német gyógyszeripari vállalat már korábban bejelentette, hogy októberben elkezdődhet a Pfizer és a BioNTech által kifejezetten a koronavírus omikron-variánsa ellen kifejlesztett oltóanyag szállítása. Az amerikai és a német gyógyszercég kétféle vakcinát fejlesztett ki az omikron-változat ellen. A BA.1 variánst célzó oltóanyag esetében a gyártók már júliusban benyújtották a jóváhagyáshoz szükséges kérelmet az Európai Gyógyszerügynökségnek (EMA).

A vakcina szállítása akkor kezdődhet, ha az EMA megadja a hozzájárulást.

Az omikron BA.4 és BA.5 alvariánsára kifejlesztett vakcinákat az Egyesült Államok Szövetségi Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyeleti hatóságának (FDA) javaslatára már augusztusban klinikai tesztelésre bocsátják.

Ezúttal pedig a Moderna jelezte közleményében, hogy több kétkomponensű védőoltás előállítását is elindította a globális járványhelyzet kezelésére. Két előbbi céghez hasonlóan a Moderna célja is az omikron elleni vakcina forgalmazása.

A bivalens vakcina hatósági értékelése folyamatban van.

Az mRNA-1273.214 bivalens emlékeztető vakcinajelölt a vuhani törzs mellett a BA.1 omikron-alvariánst tartalmazza, és pozitív eredményeket mutatott az aggodalmat okozó variánsok, így például az omikron ellen is. A második kétkomponensű emlékeztető vakcinajelölt az mRNA 1273.222 pedig az eredetihez képest az omikron BA. 4/5 törzseit is tartalmazza.

Mindkét védőoltásjelölt 25 mikrogrammot tartalmaz a jelenleg engedélyezett és elérhető emlékeztető oltásból (mRNA-1273) és 25 mikrogrammot az omikron-specifikus alvariánsból is.

Az Európai Bizottság és a Moderna szoros partnerségben küzd a Covid–19-járvány ellen. Ez a megállapodás hangsúlyozza az Európai Bizottság bizalmát a cégünk mRNS-platformjában és a következő generációs, kétkomponensű védőoltásokban. A megállapodásban részt vevő európai uniós tagállamoknak így lehetőségük lesz az omikron-vírusvariánst tartalmazó emlékeztetőoltás-jelölt alkalmazására, és védelmet biztosítani állampolgáraiknak a Covid–19 ellen még a téli vírusszezon előtt

– közölte Stéphane Bancel, a Moderna vezérigazgatója.

Több mint 1500 koronavírus-fertőzött van kórházban Magyarországon

A hazai koronavírus-tájékoztató oldal legutóbb augusztus 10-én közölt adatokat a betegekről és az elhunytakról. Az elmúlt héten 18 078 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon. A betegség szövődményeibe nyolcvan ember halt bele. A beoltottak száma 6 414 563 fő, közülük 6 201 022 fő a második, 3 890 728 fő a harmadik, 324 187 fő már a negyedik oltását is felvette.

Ebben a cikkünkben pedig arról olvashatnak, hogy a Nemzeti Népegészségügyi Központ múlt heti közlése szerint 22 gyermeket és 1500 felnőttet ápolnak kórházban, akiknél igazolták a koronavírus-fertőzést. Egy gyermekorvos, egy virológus és egy szakgyógyszerész is elmondta, mi áll a számok mögött.

Rovatok