Index Vakbarát Hírportál

Újabb gyümölcs lehet luxuscikk Magyarországon

2022. augusztus 15., hétfő 14:44

Az alacsony szőlőtermésre vonatkozó becslések és a borvidékek jóváhagyására váró szőlőár-előrejelzések a tavalyinál jelentősen magasabb szőlőárakat indokolnak a rövidesen beinduló idei szüret során – közölte hétfőn az Agrárminisztérium (AM).

A tárca üdvözli, hogy a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elkészítette az idei évre vonatkozó szőlőár-előrejelzését. A különböző adatok és mutatók előre meghatározott módon, rögzített képlet alapján történő felhasználásával készülő előrejelzés arra szolgál, hogy a szüret idejére előrejelezze a várható átlagárakat.

Most az egyes borvidékeken a sor, hogy végső döntést hozzanak a területükön érvényes prognózisról, és közzétegyék. Nagy jelentősége van a borvidékek erre vonatkozó döntéseinek, ugyanis a szőlőár előrejelzése jó igazodási pont a szőlőtermelők és -felvásárlók számára az árról szóló megegyezés kialakításakor – áll a közleményben.

Mivel Európában idén nem várható kiugróan jó szőlőtermés, ezért az Agrárminisztérium is osztja azokat a szakmai véleményeket, amelyek szerint lesz kereslet a magyar szőlő és a magyar bor iránt. Az elkészült szőlőár-előrejelzés jól tükrözi a többéves összevetésben is kimondottan alacsonynak számító borkészlet, illetve a várhatóan 3,7 millió mázsára tehető alacsony szőlőtermés-mennyiség hatását – írja az MTI.

A termelői áraknak reálisan átlagosan tíz-húsz százalékkal kellene meghaladnia a tavalyiakat, de természetesen borvidéktől és szőlőfajtától, valamint a szőlő minőségétől függően komoly különbségek is adódhatnak – közölte az AM.

Rovatok