Index Vakbarát Hírportál

Több százezer állatot érint a hontalanság Magyarországon

2022. augusztus 16., kedd 15:05

Sokaknak okoz szomorúságot, amikor kóborló állatot látnak az utcán, ez pedig sajnos világszintű problémát jelent, ezért augusztus 16. róluk szól.

Magyarországon csak kutyából százezres nagyságrend kóborol, a macskák esetében ez a szám szinte felbecsülhetetlen – mondta az Infostart megkeresésére a Rex Állatsziget igazgatója.

Koleszár István célja egyrészt tudatosítani az állattartókban, hogy felelősséggel tartoznak kedvencükért, másrészt azt, hogy az, aki még nem állattartó, de a jövőben szeretne házi kedvencet, alaposan gondolja át az ezzel járó kötelességeket, és csak akkor vegyen maga mellé állatot, ha kölcsönösen jól érzik magukat egymás társaságában, valamint ha tisztában van az állat igényeivel.

A hontalan állatok száma Magyarországon szinte megbecsülhetetlen, de 

nagyjából 2,2-2,5 millió regisztrált, veszettségi oltással és csippel rendelkező kutya van hazánkban, ennek az öt-tíz százaléka kóbor,

tehát több százezres nagyságrendről beszélhetünk. A macskák száma ennél jóval jelentősebb, hiszen ők rejtőzködő életmódot folytatnak, ezért sokkal nagyobb utat tudnak úgy bejárni, hogy nem vesszük őket észre.

A magyarországi menhelyek folyamatosan túlterheltek, mindig jóval több állatot kellene befogadniuk, mint amennyi férőhellyel rendelkeznek. Az igazgató szerint most ez ráadásul fel fog erősödni, mert egyrészt a megélhetési gondok miatt nőni fog a kóbor állatok száma, másrészt a menhelyek a drasztikus rezsinövekedés miatt korlátozott kapacitással tudnak majd működni.

Ami viszont jó hír, hogy az utóbbi öt évben egyre többen szeretnének menhelyről örökbe fogadni, és nem az az elsődleges szempont a legtöbbeknél, hogy fajtiszta kedvencük legyen, hanem az, hogy egy négylábú szeretetkazánt vegyenek maguk mellé.

Legalább két-három alkalommal kell találkoznia a leendő gazdának és az állatnak, hogy megalapozott és tartós legyen az örökbefogadás

– mondta el a lapnak Koleszár István.

Rovatok