Index Vakbarát Hírportál

Egy válás története: hogyan jutott idáig a Jobbik és Jakab Péter?

2022. augusztus 17., szerda 10:45

Jakab Pétert az április 3-i kudarc után újra a Jobbik elnökévé választották, később lemondott, majd eltávolították a frakcióvezetői posztról, aztán kilépett a pártból. Közben A Nép Pártján nevű, Jakabot támogató kezdeményezés keményen kritizálja a Jobbik vezetését, de mi történt az elmúlt hetekben? Összefoglaljuk.

Jakab Pétert az előválasztás miniszterelnök-jelölti versenyében elért negyedik hely és a 2022. április 3-i választási kudarc ellenére 70 százalék feletti szavazataránnyal választották újra a Jobbik elnökévé a májusi tisztújító kongresszuson. Szinte pontosan egy hónappal később már azt jelentette be, hogy lemond az elnöki tisztségről. Úgy fogalmazott, hogy „az új elnökség nem kívánja a tagság útját járni, a szükséges döntések meghozatalához nem biztosítják számomra a többséget, vagyis kivették a kezemből a Jobbik irányítását. Ahhoz, hogy a mozgalom tovább tudjon működni, olyan elnökre van szükség, akivel az elnökség együtt tud dolgozni. Velem nem tud, ezért a mai nappal lemondok a Jobbik elnöki tisztségéről. A Fidesszel bármikor megküzdök, de a Jobbikkal nem harcolok.”

Jakab Péter ezt követően a Jobbik logója nélkül, saját arculattal kampányolt, pedig a párt frakciójának döntése értelmében „a jövőben képviselőink csak a párt arculati elemeivel, logójával ellátott anyagokkal dolgozhatnak, amelyben nincs is semmi meglepő, hiszen egy közösség vagyunk, közös célokkal”.

Az elnökválasztó kongresszuson végül Gyöngyösi Márton lett a befutó, akivel megválasztása után interjút készítettünk.

A Jobbik parlamenti képviselőcsoportja július közepén váltotta le Jakab Pétert a frakció éléről.

A politikus így reagált: „A Jobbik ma leváltott a parlamenti frakció éléről, teljesítve a Fidesz vágyát. Ti azonban ne aggódjatok. Az igazság kimondásához, a kormányellenes küzdelemhez nincs szükségem titulusokra. Csak Rátok! Hogy a Jobbik merre tart, nem tudom. Egy biztos: én maradok a nép pártján.”

Gyöngyösi Márton augusztus 11-én fordult nyílt levélben Jakab Péterhez, ebben többek között azt írta, „ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból, aztán te balra, mi jobbra”. Jakab Péter válaszlevelében még aznap bejelentette, hogy kilép a Jobbikból, országgyűlési képviselői mandátumát viszont nem adja vissza, azzal az indokkal, hogy ő nem a Jobbik, hanem a közös ellenzéki listáról szerzett mandátumot.

A nép pártján?

A Nép Pártján néven fut már egy Facebook-oldal, és lapunk közleményeket is kap „a Nép Pártján csapata” aláírással.

Egyik közleményükben kifejtették, hogy

a Nép pártja ma még egy közösség, ellenzéki országgyűlési képviselők, országgyűlési választáson induló képviselők, előválasztáson elindult képviselők, önkormányzati képviselők és egyre több ellenzéki és a kormányváltásért elkötelezett ember alkotja, akik kiállnak Jakab Péter mellett.

Volt olyan közleményük is, amelyben így támadták a Jobbikot: „A Jobbik elnökségének és frakciójának tagjai megélhetési politikusokká váltak, akiknek sokkal fontosabb a pénz, a hatalom, mint a haza sorsa. Becsapták a tagságot, a választókat, és azokat nézik semmibe, akik az elmúlt két évben végigdolgozták az előválasztási és országgyűlési kampányt.”

A Nép Pártján részéről azt is közölték, hogy több jobbikos alapszervezet oszlatta fel magát, és legalább hatvanan kiléptek a pártból, köztük Zágráb Nándor, a Jobbik Pest megyei elnöke. Jakab Péter augusztus 13-án arról posztolt, hogy egy nap alatt tízezren csatlakoztak hozzá, és „a nép pártjára” álltak, így szerinte „az ellenzék nem aprózódik, újjáépül”. Azóta ennél is magasabb ez a szám, és Jakab Péter jelezte, hogy még a héten bejelent valamit.

A Nép Pártján közleményében leszögezték, hogy

nem asszisztálunk tovább ahhoz a vezetéshez, amely összekacsint a Fidesszel, és a Jobbik elnökét, Jakab Pétert megpróbálták feláldozni, kivégezni az Orbán-rezsim érdekében.

Később ennél is keményebben fogalmazva arról írtak, hogy „a Jobbik mára a Fidesz csicskapártja lett”, majd kifejtették: „A Gyöngyösi Márton vezette Jobbik-elnökség mára oda jutott, hogy azokat a jobbikosokat, akik 10-15 éve lelkiismeretesen, szabadidejüket áldozva dolgoztak a kormányváltásért, semmibe nézi, közösségeiket »kamuszervezeteknek« titulálja. Azokat a jobbikosokat, akik kritizálni merészelik a pártvezetést, a közösségi médiában elhallgattatják, letiltják. Az elmúlt időszakban a Gyöngyösi Márton és Lukács László György-féle vezetés szembeköpte az ellenzéki szavazókat, akik Jakab Péter miatt támogatták a Jobbikot.”

A Nép Pártjántól még Jakab Péter kilépése előtt megtudtuk, hogy hamarosan személyeket is társítanak a kezdeményezéshez, és azt is elárulták,

amennyiben erre lesz társadalmi igény, nem zárjuk ki, hogy közösségünk párttá alakuljon.

Érdeklődtünk arról is, hogy milyen a kapcsolat az új kezdeményezés és a Jobbik elnöksége között, erre a következő választ kaptuk:

A Nép Pártján állni a hatalommal szemben nem más, mint a legfontosabb ellenzéki küldetés, ami elvezet a kormányváltáshoz és egy jobb Magyarország megteremtéséhez. A Jobbik ezt az elvet aligha vallja magáénak.

Információink szerint A Nép Pártján augusztus 20-án készül valamilyen bejelentésre, amely akár egy új párt létrehozása is lehet.

Hogyan jutottak idáig?

Gyöngyösi Márton lapunk kérdésére onnan kezdte a szakításhoz vezető út történetét, hogy az április 3-i választások sokként érték az ellenzéket, a kudarcban minden pártnak van felelőssége, valamint abban is, hogy a saját szempontjukból megvizsgálják az eredmény okait, majd levonják a megfelelő következtetéseket. A Jobbik elnöke leszögezte: „a választásokról ki kell mondani, hogy katasztrófa volt. A Jobbiknak Márki-Zay Péterrel és Gyurcsány Ferenccel nem sikerült leváltania a jelenlegi kormányt”, de hozzátette, az együttműködésnél és az előválasztásnál most sem lehetne jobbat kitalálni.

Abban viszont, hogy a választási együttműködésbe melyik párt milyen stratégiával ment bele, komoly felelőssége van minden pártnak. A Jobbik ebben az együttműködésben Jakab Péter vezetésével feladta a párt identitását, és olyan szoros kapcsolatot építettek ki például a Demokratikus Koalícióval, amire sok jobbikos szavazat ráment. A választások napján kiderült, hogy ez egy rossz és elhibázott stratégia volt

– vonta le a konzekvenciát Gyöngyösi Márton, aki szerint ebben az értelemben Jakab Péter lemondása a pártelnökségről a világ legtermészetesebb dolga lett volna, mert a nyugati politikai kultúrában, ha egy vezető vállal valamit, és az nem teljesül, akkor vállalja a felelősséget, ami lemondást jelent. „Az, hogy Péter ezt nem tette meg a választás napján, súlyos stratégiai és erkölcsi hiba volt, innentől kódolva volt a konfliktus, mert valakinek vállalnia kell a felelősséget” – hangsúlyozta a politikus.

Gyöngyösi Márton azzal folytatta a történtek felidézését, hogy Jakab Péter elveszítette a párt bizalmát, nem nézett szembe az Országos Választmánnyal, majd lemondott az elnöki tisztségről. Hogyan és mikor veszíthette el a párt bizalmát, ha májusban még 70 százalék feletti támogatottsággal választották újra? – kérdeztük a párt jelenlegi vezetőjétől, aki kifejtette: a kongresszuson Jakab Péter mondott egy jó programadó beszédet, abban a pillanatban és abból a választékból mellette döntöttek a küldöttek, valamint választottak mellé egy elnökséget is, „amelynek a kritikai felvetését egy elnökségi ülésen Péter nem volt hajlandó elviselni, itt kiütközött a vezetői képesség hiánya, ezt követte a teljes bizalomvesztés”.

Ha élvezi a tagság bizalmát, akkor az Országos Választmány elé áll, ott számot ad a saját elképzeléseiről, és válaszokat ad a felmerült kellemetlen kérdésekre. Jakab Péter maga helyett a tanácsadóját, Molnár Enikőt küldte az ülésre, már ez önmagáért beszél, és közben lemondott az elnökségről egy Facebook-posztban. A lemondást már sértett emberként tette, nem becsületes, felelősséget vállaló erkölcsi pozícióból, hanem csapkodó, feldúlt emberként, valószínűleg a rossz tanácsadóknak a hatására.

A Jobbik vezetője arra is emlékeztetett, Jakab Péter a májusi kongresszuson azt mondta, hogy ő nem lesz Vona Gábor, aki elhagyta a Jobbikot, és nem lesz Toroczkai László sem, aki szétszakította a közösséget, ha nem választják meg elnöknek, akkor a hátsó sorba ül, és teszi a dolgát.

Gyöngyösi Márton az elnökválasztás utáni héten úgy érezte, „Péter billeg, magát űzött vadként definiálta, de az űzött vad nem mérlegel, nincs érdemi stratégiája, kizárólag ösztönei vannak, a veszélyeket nem látva rohan előre, aminek előbb utóbb csúnya vége lesz. Próbáltam arról biztosítani, hogy nem űzi senki, ez maximum az ő fejében és Molnár Enikő stratégiájában létezik.”

Azt, hogy ezek után hogyan gondolta, hogy a cserben hagyott közösségének az elit hadtestjét, a frakciót vezetheti, nem is értem. Onnantól kezdve, hogy a Jobbik közössége megválasztott elnöknek, egyértelmű volt, hogy kétfejű párt nem jöhet létre. Ezt 2018-ban sem tűrtem. Megkerestem Pétert, az elmúlt két évben először személyesen, négyszemközt beszéltünk, és arra kértem, hogy mondjon le a frakcióvezetői pozícióról, én pedig segítek abban, hogy megmaradjon a közösség értékes tagjának, mert még mindig az egyik legjobban felépített brand és a legismertebb politikus volt a Jobbikon belül, de jeleztem, hogy ez a közösség már nem botránypolitizálást kíván, hanem azt, amit az előválasztás során is elvártak volna tőle, hogy ne Gyurcsány Ferenc szárnysegédjeként üzemeltesse a Jobbikot, kínáljon valódi konzervatív alternatívát

– fogalmazott lapunknak Gyöngyösi Márton.

A pártelnök elárulta azt is, nála akkor telt be a pohár, amikor Jakab Péter feltöltött a Facebookra egy videót, amelyben az Országházban sétálva kijelentette: „Ez a hely itt a Parlament, ahová utálok bejönni, mert tele van szar emberrel.” Gyöngyösi Márton ezzel kapcsolatban megjegyezte, Jakab Péter néhány héttel a választások után töltötte fel ezt a videót, miközben a magyar választók jókora része az ellenzéket támogatta, ráadásul akkor még frakcióvezető volt, közel kétmillió forintos fizetéssel.

A politikus elismerte, hogy stratégiai csendet kért Jakab Pétertől, de aláhúzta: „Nem azt kértem, hogy hagyja abba a politizálást, mert kiegyeztünk a Fidesszel, és csendes ellenzék leszünk. Szó sincs erről. Ennek a fajta ordenáré, vulgáris politizálásnak viszont április 3-án sem volt foganatja, azóta pedig inkább arrogánsnak és primitívnek tűnik, nem erősnek és lendületesnek, konzervatívnak meg aztán végképp nem.” Gyöngyösi Márton azt kérte, hogy Jakab Péter alkossa újra magát, találjon vissza az évekkel ezelőtti önmagához.

Ehhez akartam neki baráti, harcostársi és elnöki segítséget nyújtani, ő viszont azt mondta, hogy ennek a közösségnek már nem fog gesztusokat tenni. Biztosítottam arról, ha ez így nem megy, akkor majd megy másképp, de én ezt nem tűröm el. Pár nappal később a tízfős frakcióból kilenc visszahívta a frakcióvezetői pozícióból azután, hogy milliókat próbált kivinni a frakciókeretből a hozzá hű embereknek vagy azoknak, akik a saját mozgalmának építésén dolgoznak.

A pártelnök a frakciószerződések ügyét komoly törésnek nevezte, úgy fogalmazott: „Kvázi hatalommal való visszaélés, mert Péter már tudta, hogy le lesz váltva, és az utolsó napokban, amikor valaki ügyvivői feladatokat lát el, a nyugati politikai kultúrában nem hoz ilyen döntéseket. Ez egy súlyos gesztus volt negatív értelemben, erős és döntő momentum.”

A Jobbik korábbi tájékoztatása alapján Jakab Péter először 103 millió forint értékben kötött szerződéseket, négy évre bízott meg olyan alkalmazottakat, akik a párt szerint Jakab Péterhez, de leginkább az asszisztenséhez, Molnár Enikőhöz kötődnek. A későbbi, 83 millió forintos értékű szerződéskötéseket sikerült megakadályoznia a frakciónak. Jakab Péter az üggyel kapcsolatban úgy reagált a Telexnek, hogy „egy munkavállalónak szerettem volna frakcióvezetőként, vagyis munkáltatóként a már létező munkaszerződését meghosszabbítani, négy munkavállalót pedig szerettem volna felvenni a frakcióhoz dolgozni nagyságrendileg 300 ezer forintos fizetéssel. A Jobbik a dolgozók felvétele helyett a dolgozók elbocsátását választotta.”

Maradhatott volna a pártban

Milyen szerepe lett volna Jakab Péternek a Gyöngyösi Márton vezette Jobbikban? – kérdeztük a pártelnököt. A politikus világossá tette, hogy egy pártban nem csak elnökként és frakcióvezetőként lehet létezni. Amikor őt felhívta Jakab Péter, hogy helyette Potocskáné Kőrösi Anitában gondolkodik elnökhelyettesként, ő folytassa a munkáját EP-képviselőként, megértette, tudomásul vette a döntést, és dolgozott tovább.

Ha Jakab Péter úgy áll hozzá, hogy ígértem valamit, nem sikerült, lemondok a frakcióvezetésről, és az új elnök mondja meg, hogy mi a feladatom, az egy becsületes dolog. Ha erre sor került volna, elmondtam volna, hogy bár vannak kritikáim, de az elmúlt két évben nálad többet senki nem dolgozott a Jobbikért, pihenj, felmentést kapsz minden alól, ameddig szeretnéd, majd jelentkezz feladatra.

Gyöngyösi Márton jobb szónokot nem tud mondani a Jobbik soraiban Jakab Péternél, aki „lendületesen és jól tud képviselni ügyeket, csak az a kérdés, hogy milyen témáknál vetjük be. Két perc alatt találtunk volna neki feladatot, ha megvan benne az alázat, és nem Molnár Enikőre, hanem Gyöngyösi Mártonra, a közösségére és a saját szívére hallgat. Ez egy elszalasztott lehetőség.”

Merre tovább, Jobbik?

Az önmagukat feloszlató alapszervezetekkel és a kilépett tagokkal kapcsolatban Gyöngyösi Márton hangsúlyozta: minden kilépő tag veszteség, de azoknak a távozását nem siratják, akik destruktív szándékkal vagy teljesen inaktívan voltak tagjai a pártnak. Azokat sajnálják, „akik Jakab Péter és rossz tanácsadójának sugallatai, manipulációi miatt távoztak, kár, hogy ők nem tájékozódtak jobban, mert napok kérdése a kiábrándulásuk, ilyen mentalitással ugyanis nemhogy pártot és mozgalmat, de még gittegyletet sem lehet irányítani”.

A pártelnök azt is elmondta, viszonylag könnyen prognosztizálható forgatókönyv, hogy egy vezető távozása után attól hangos a sajtó, hogy hány embert és alapszervezetet vitt magával. Ezek közül szerinte sok olyan van, amelyek „nagyon pici településeken, alacsony taglétszámmal és általában inaktív tagokkal” működtek.

Gyöngyösi Márton összegezve a helyzetet kifejtette:

Rettenetesen sajnálom, hogy így alakult. Elnökként konszolidációt és békét ígértem, ez úgy is tűnt, hogy járható út, de minden ilyen próbálkozáshoz két fél kell. Látva Jakab Péter elmúlt egy hónapos tevékenységét, az szembemegy azzal, amit ő maga is képviselt a májusi kongresszuson. Nemhogy konstruktivitást, inkább a rombolás szándékát látjuk rajta.

Gyöngyösi Márton megjegyezte azt is, hogy „nincs szánalmasabb egy sértett politikusnál, és ha valami nem tesz jót a magyar közéletnek, az Jakab Péter azoknak a volt pártelnököknek a tablójára kerülése, akik nyilvánosan kritizálják a volt pártjukat”.

A pártelnök úgy véli, hogy a szakítással egy óriási ballaszttól is megszabadul a Jobbik, „mi jobbra megyünk, Jakab Péter balra, ledobtuk azt a fajta szélsőbalos politizálást, amiben ő a jövőt látta; sok sikert neki hozzá, mi egy konzervatív politikai közösség útját járjuk, ennek a programnak a részletes kidolgozása és stratégiaalkotása zajlik most”.

A Jobbikkal történt szakítással és A Nép Pártján nevű kezdeményezéssel kapcsolatban kerestük Jakab Pétert is, de nem kívánt nyilatkozni.

(Borítókép: Gyöngyösi Márton és Jakab Péter. Fotó: Papajcsik Péter / Ajpek Orsi / Index)

Rovatok