Index Vakbarát Hírportál

Karikó Katalin és a BioNTech útjai elválnak

2022. augusztus 17., szerda 15:16

Véget ér a közös munka Karikó Katalin világhírű magyar kutató és a BioNTech gyógyszeripari vállalat között. A tudós szeretne ismét elmélyülni a tudomány világában.

Karikó Katalin, az mRNS-alapú vakcina egyik feltalálója már több mint hetven elismerésben részesült. A magyar biokémikus olyan ikonnak számít, hogy arcképe 2021-ben felkerült egy budapesti tűzfalra is. Ezzel kapcsolatban azt nyilatkozta, reméli, ez jó hatással lesz a fiatalokra, és arra inspirálja őket, hogy megéri szorgalmasan tanulni.

Ugyanakkor arról is beszélt, mit gondolnak a magyarokról Nyugaton. A tudós kiemelte: szerinte Amerikában is tudják, hogy a magyarok dolgos és szorgalmas emberek, tehát nem csak mi gondoljuk, hogy a magyar tudomány világhírű. Bár szerinte ha a kutatók nagy részének nem lenne nagy az egója, jóval előrébb tarthatna a világ, mivel többen nem akarják megosztani az eredményeiket, és maguknak akarják a dicsőséget. Mint mondta, az utóbbiért ő ritkán küzdött.

Az egyik alkalommal, akkor, amikor Drew Weissmann-nal szabadalmaztattuk az RNS-eljárásunkat, a beadáskor az én nevem szerepelt elöl, de amikor a hivatalból visszajött az egyetemhez a szabadalom, kiderült, hogy megcserélték a nevünket, biztosan azt gondolták, ő az okosabb. Na, akkor az asztalra csaptam! Igaz, hogy a korrigálásért az egyetemnek fizetnie kellett, de ezt akkor sem hagytam

– fogalmazott a tudós a Nők Lapjának, hozzátéve: szeptember végén befejezi munkáját a BioNTechnél, mivel új feladatok várnak rá. Karikó Katalin szeretne újra a tudomány világában elmélyülni, mivel elmondása szerint az utóbbi időszakban nem volt ideje rá. 

(Borítókép: Karikó Katalin. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok