Index Vakbarát Hírportál

Nem emelkedik a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

2022. augusztus 17., szerda 11:36

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) mérései szerint több mintavételi helyen is stagnál a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, csökkenés egyetlen városban sem tapasztalható.

Stagnál a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján szerdán. Mint írták, a 32. héten a tendencia az egyes városokban úgyszintén stagnáló, mivel számottevő emelkedés vagy csökkenés sehol sem tapasztalható.

Az NNK közlése szerint a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja 19 mintavételi hely esetében az emelkedett, három mintavételi helyen pedig – Debrecenben, Salgótarjánban és Zalaegerszegen – a mérsékelt kategóriába esik.

A koncentráció skáláján négy fokozatot különböztetnek meg: alacsony, mérsékelt, emelkedett, magas.

Legutóbb múlt héten közölt adatokat az NNK a szennyvízben mért örökítőanyag-koncentrációról. A vizsgált városok többségében emelkedő tendenciát mutatott a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, emelkedést Tökölön, Biatorbágyon, Szigetszentmiklóson, Budakeszin, Százhalombattán, valamint Győrben, Kaposváron, Kecskeméten, Pécsen, Szegeden, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen és Tatabányán tapasztaltak.

Arról, hogy miként történik a szennyvízből a mintavétel, és hogyan dolgozzák fel a begyűjtött mintákat, az Index is beszámolt. Írtunk arról is, milyen más vírusok vannak még jelen a szennyvízben.

Rovatok