Index Vakbarát Hírportál

Biztonsági őrök ütöttek meg fesztiválozókat az Európa hajón

2022. augusztus 17., szerda 05:56

Összeverekedtek a biztonsági őrök és a turisták a Sziget Fesztivál ideje alatt közlekedő partihajón. Az incidensről felvétel is készült, a rendőrség büntetőeljárást indított az ügyben. Az Európa hajón zajló programokat egyébként nem a Sziget szervezte, és az ott dolgozó biztonsági őrök sem a Sziget biztonsági szolgálatához tartoztak. A bulihajókon a Kék Padlizsán nevű cég felelt a programok lebonyolításáért, akik az Index megkeresésére e-mailben adtak magyarázatot a történtekre.

A Sziget ideje alatt közlekedő partihajón idén ötödik alkalommal csodálhatták meg zenei program keretein belül a Duna teljes fővárosi szakaszát a fesztiválozók. A netre most olyan videók kerültek fel, amelyeken az látható, hogy a hajón dolgozó biztonsági őrök civileket ütnek meg. 

Az egyik felvétel alapján, amelyet elsőként a 444.hu közölt, fel akart szállni a hajóra néhány férfi, amikor egyikük szóváltásba keveredett az egyik biztonsági őrrel, aki felpofozta. A megütött civil egyik barátja közbeavatkozott, mire őt ököllel verte meg ugyanaz a biztonsági őr. Egy olyan videó is terjed, amelyen egy földön fekvő férfit rugdosnak a biztonsági őrök. Őt a portál szerint végül az az illető állította talpra, akit az első felvételen felpofoztak. 

Az Európa hajón zajló programokra vonatkozóan Vető Viktória, a Sziget Fesztivál sajtófőnöke arról tájékoztatta az Indexet, hogy 

a bulilhajón sem a programot, sem a lebonyolítást nem a Sziget szervezte, és az ott dolgozó biztonsági őröket is a Partyhajó szervezését végző csapat alkalmazta, azok nem a Sziget biztonsági szolgálatához tartoztak. 

Mindenesetre nagyon sajnálatos dolog, ami történt, akkor is, ha az indokait nem ismerik, de a fesztiválnak semmi köze a történtekhez – tette hozzá.

Mint megtudtuk, a bulihajók programjainak lebonyolítását a Kék Padlizsán nevű cég intézte, akiket e-mailben kerestünk kedd este, hogy magyarázatot kapjunk a fenti incidensre. A cégtől ma reggelre az alábbi válasz érkezett:

„A fesztivál alatti hajós rendezvényeken mindig nagyon vidám és felhőtlen a hangulat. A sajnálatos eset napján egy olyan külföldi csapat volt a hajón, amelynek tagjai ittasan fogdosták (fenék, mellek, lábak közt) a személyzet női tagjait és a női vendégeket is. Többszöri kérés után sem hagyták abba a női vendégek zaklatását.

A hajó időközben kikötött, megkértük őket, hogy hagyják el a hajót. Ezt követően az egyikük megtámadta a személyzet egyik tagját és társával együtt ketten földre vitték, fojtogatták és a földön ütlegelték. A biztonsági csapat egyik tagja ekkor avatkozott közbe. A több fős külföldi csoport tagjai ekkor a biztonsági szolgálat egyik tagját lerántották magukkal egy magas és meredek lépcsőn. A biztonsági szolgálat a hajón tartózkodó vendégek testi épségének védelmében kiszorította az agresszív csoport tagjait a hajóból.

A külföldi csoport a kiérkező rendőrséggel szemben tanúsított agresszív magatartása miatt előállításra került. Számunkra és biztonsági szolgálat számára is a vendégek kényelme, és biztonsága a legfontosabb. Belső vizsgálat indult a szerződött biztonsági cégen belül is az esetleges túlkapás miatt. Az eset rendőrségi vizsgálata folyamatban, a résztvevők kihallgatása megtörtént. Őszintén sajnáljuk, hogy ez az incidens sok fesztiválozó amúgy emlékezetes napja végére keserű sorokat írt.”

A 24.hu időközben felvette a kapcsolatot a BRFK sajtóosztályával, ahonnan azt a tájékoztatást kapták, hogy az incidens augusztus 14-én történt – a Jégverem utcai kikötőben horgonyzó hajón, majd a hajót a rakparttal összekötő hídon alakult ki tettlegesség néhány vendég és biztonsági őr között. A BRFK I. Kerületi Rendőrkapitányság csoportosan elkövetett garázdaság bűntett gyanúja miatt folytat büntetőeljárást azt ügyben, eddig két magyar és négy külföldi férfit hallgattak ki gyanúsítottként.

Rovatok