Index Vakbarát Hírportál

Ujhelyi István: 22 milliárd forint értékben ajándékozott el a kormány Covid-vakcinákat

2022. augusztus 18., csütörtök 18:51

Az MSZP politikusa közérdekű adatigényléssel fordult az NNK-hoz, hogy megtudja, az eddig beszerzett oltóanyagokból mennyi van még a raktárakban, illetve szükség esetén mennyit tud még lehívni az élő szerződéseknek köszönhetően a magyar állam.

Eddig összesen mintegy huszonkétmilliárd forint értékben ajándékozott el ingyen Covid-vakcinákat a kormány más országoknak. – Ezt Ujhelyi István szocialista EP-képviselő, az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagja közölte online sajtótájékoztatóján a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) által kapott adatokra hivatkozva.

A korábbi gyakorlattól eltérően az NNK most valódi és érdemi adatokat közölt a megkeresésére

– jegyezte meg Ujhelyi, aki szerint ez az egészségügyi intézményeket újonnan felügyelő Pintér Sándor belügyminiszter ráhatásának köszönhető, aki korábbi személyes találkozójukon megígérte, hogy változtatnak a közérdekű adatok kiadási gyakorlatán.

Az MSZP EP-képviselője az NNK-tól kapott információkra alapozva közölte:

az elmúlt időszakban mintegy 4,9 millió adag covid-vakcinát adott át ingyen a kormány más országoknak: 4 015 300 adag Astra Zenecát, 822 400 adag Sinopharmot és 100 000 adag Modernát. Ez pedig a korábban nyilvánosságra hozott árak és árfolyamok alapján körülbelül 22 milliárd forintnak megfelelő értéket jelent.

Feltehetőleg a lejáró szavatosság miatt mintegy 50 ezer oltóanyagot kellett központilag leselejtezni,

valamivel több mint 400 ezer adag vakcinát „adtunk kölcsön” Csehországnak, egymillió adag Astra Zenecát és százezer adag Janssent pedig más államoknak értékesített a kormány. „Hogy ez utóbbi pontosan mennyi bevételt jelentett, már nem tudni” – tette hozzá Ujhelyi, aki arra is választ kért az NNK-tól, hogy mennyi oltóanyag áll jelenleg rendelkezésre, hiszen a járványügyi szakemberek nem zárják ki, hogy az őszi időszakban újra felerősödhet a koronavírus.

Mennyire volt sikeres az oltási kampány?

A szocialista politikus elmondta: a Fidesz sokáig azzal kampányolt, hogy élen járunk az átoltottságban, azonban ez nem igaz, hiszen jelenleg Magyarország csak a huszadik a kapcsolódó rangsorban. Hazánk lakosai közül eddig 65,2 százalék kapott legalább egy oltást, a harmadik dózist pedig eddig csak 39,6 százalék tartotta fontosnak beadatni. Az MSZP politikusa úgy véli, ez azt bizonyítja, hogy a magyar kormány oltási kampánya nem volt sikeres.

„Magyarország jelenleg nincs felkészülve megfelelő oltóanyaggal egy újabb járványhullám kezelésére. Látható, hogy az első hullámok idején bevásárolt vakcinákkal rosszul gazdálkodott a kormány, ez okot adna arra, hogy sokkal felelősségteljesebben készüljünk fel egy esetleges újabb oltási kampányra” – zárta online sajtótájékoztatóját az ellenzéki politikus. 

(Borítókép: Ujhelyi István. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok