Index Vakbarát Hírportál

A nyár eleje óta 88 milliárd forintot utalt a kormány agrár- és vidékfejlesztésre

2022. augusztus 18., csütörtök 14:57

Nagy István agrárminiszter közölte, hogy az agráriumban a jelenlegi háborús gazdasági környezetben, minden nehézség ellenére is zajlanak a fejlesztések, csak nyáron eddig 88 milliárd forintot fizettek ki a beruházóknak.

A miniszter emlékeztetett: 2021–2027 között háromszor annyi vidékfejlesztési forrás áll rendelkezésre, mint előtte, aminek révén az Agrárminisztérium 2021-ben kidolgozta és elindította a Megújuló vidék, megújuló agrárium programot. Ez a magyar vidék gazdaságának gerincét adó agrárium és élelmiszer-termelés teljes modernizációját célozza meg.

A tárcavezető elmondta, hogy az Agrárminisztérium tavaly és idén is számos pályázati felhívást jelentetett meg, amelyekre a várakozásokat meghaladó mértékben nyújtottak be támogatási kérelmet a gazdálkodók.

A megkezdett projektek megvalósítására tett erőfeszítéseket jól mutatja, hogy a gazdálkodók, vállalkozások és önkormányzatok által menedzselt beruházásokhoz kapcsolódóan csak a nyári hónapokban, 2022. június 1-jétől mostanáig 88 milliárd forintot meghaladó kifizetésre került sor – fejtette ki az agrárminiszter.

Több ágazat is kapott támogatást

15 milliárd forintot meghaladó támogatást folyósítottak az állattenyésztési ágazatnak telephelyek fejlesztésére és megújítására, és több mint ötmilliárd forintot kaptak az élelmiszeripari fejlesztésekre pályázók.

A nagy érdeklődés övezte precíziós gazdálkodásra történő átállást segítő pályázati konstrukció támogatására szűk három hónap alatt több mint 12 milliárd forintot, a rendkívül népszerű, mezőgazdasági kisüzemek támogatását célzó pályázathoz kapcsolódóan pedig közel 17 milliárd forintot fizettek ki.

Az önkormányzatok is jelentős támogatást, mintegy tízmilliárd forintot kaptak a külterületi helyi közutak fejlesztésére – sorolta a tárcavezető.

Nagy István kiemelte, hogy az agrárium teljesítményét számos probléma nehezíti az elmúlt időszakban az orosz–ukrán háborútól az aszályon keresztül a dráguló hitelfinanszírozásig. A hatékonyság, az infrastruktúra és a termelő kapacitások megújulása nélkül le kéne mondani a jövőt érintő közös tervekről – tette hozzá.

Rovatok