Index Vakbarát Hírportál

Kiszáradásnak indult Észak-Magyarország egyik legnagyobb víztározója

2022. augusztus 19., péntek 19:25

A Magyarországot sújtó óriási aszály miatt a felszíni patakok és folyók vízhozama jelentősen csökkent az ország egész területén. Az elmúlt időszakban a fontos ivóvízbázisként számontartott Lázbérci-víztározó vízszintje is jelentős csökkenésnek indult – jelentette a BOON.

Az aszályos időszak komoly feladatok elé állítja a víziközmű-üzemeltető társaságokat, az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt. sem jelent kivételt ezalól. A társaság több száz településén szolgáltat ivóvizet Borsod-Abaúj Zemplén, Heves, Hajdú-Bihar és Nógrád megyében.

Észak-Magyarország egyik legnagyobb víztározója több környező település egészséges ivóvízzel történő ellátásához biztosítja a szükséges nyersvizet. A tározó kezelője, az ÉRV megerősítette, hogy csökkent a víztározóban összegyűjtött és tárolt nyersvíz mennyisége. Hozzátették: a kialakult helyzet egyelőre nem veszélyezteti a szolgáltatási terület ivóvíz-ellátottságát.

„A víztisztító műben továbbra is a vonatkozó előírásoknak megfelelő minőségű ivóvizet állítunk elő” – írták.

A társaság szakemberei ebben az aszály sújtotta időszakban is mindent megtesznek az ellátás fenntartásáért, kérve az érintett települési önkormányzatok és a felhasználók takarékos és környezettudatos vízfelhasználását, az esetlegesen előforduló problémák esetén az együttműködést, megértést – közölte az Észak-magyarországi Regionális Vízművek Zrt.

Rovatok