Index Vakbarát Hírportál

Rendőrségi eljárás indulhat Potocskáné ügyében

2022. augusztus 19., péntek 19:20

Hűtlen kezelés miatt indíthat nyomozást a rendőrség Potocskáné Kőrösi Anita botránya ügyében – tudta meg a Mediaworks Hírcentruma.

A lap birtokába került a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) határozata, amely szerint a Jobbik pártalapítványa esetében nem áll fenn a számvitel rendjének megsértése, ugyanakkor a hűtlen kezelés miatt a rendőrségnek van hatásköre nyomozni, így az ügy a Budapesti Rendőr-főkapitánysághoz (BRFK) került.

Megkeresésükre a BRFK azt válaszolta, hogy az ügyben feljelentéskiegészítést rendeltek el. Ez annyit jelent, hogy a rendőrségnek az elrendeléstől számítva harminc nap áll rendelkezésére ahhoz, hogy döntsön a nyomozás megindításáról vagy adott esetben a feljelentés elutasításáról.

Jakab Péter május végén jelentette be, hogy feljelentést teszPotocskáné Kőrösi Anita ellen hűtlen kezelés, illetve hanyag kezelés kísérlete miatta, egyúttal kezdeményezte a párt etikai bizottságánál az elnökhelyettes kizárását a Jobbikból. A lépést azzal indokolta, hogy Potocskáné elnökhelyettesként többek között olyan kifizetések végrehajtására utasította a Jobbik pártalapítványát, amelyek anyagilag csődbe vinnék azt.

A Jobbik Etikai és Fegyelmi Bizottsága június közepén döntött Potocskáné Kőrösi Anita ügyében. A vizsgálat után megállapították, hogy a panasz tárgyává tett cselekmények nem minősülnek etikai vagy fegyelmi vétségnek, így az eljárás megszüntetéséről döntöttek. 

Jakab Péter június elején lemondott pártelnöki tisztségéről, majd frakcióvezetőként folytatta a munkáját. Július közepén azonban a Jobbik parlamenti képviselőcsoportja leváltotta a frakció éléről. A párt elnöke Gyöngyösi Márton lett, aki augusztusban nyílt levélben fordult Jakab Péterhez, akinek többek között azt írta: „ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból, aztán te balra, mi jobbra”. Jakab Péter válaszlevelében még aznap bejelentette, hogy kilép a Jobbikból, országgyűlési képviselői mandátumát azonban nem adja vissza, azzal az indokkal, hogy ő nem a Jobbik-, hanem a közös ellenzéki listáról szerzett mandátumot.

(Borítókép: Potocskáné Kőrösi Anita. Fotó: Soós Lajos / MTI)

Rovatok