Index Vakbarát Hírportál

Nem találni rá szavakat, olyan dolgok is előkerültek a kiszáradt Vekeri-tóból

2022. augusztus 19., péntek 06:22

Lehangoló látványt nyújt, hogy az 1970-es évek elején kialakított 18 hektáros horgász- és csónakázótó gyakorlatilag eltűnt, és könnyen lehet, hogy soha nem is tér vissza a medrébe a víz.

Bontatlan Sztár tonik, pöttyös gumilabda, sörösdobozok és Pepsi-kólás palackok, Panda Prím tejjégkrém, ilyen emléktárgyak kerültek elő most a teljesen kiszáradt Debrecen melletti tóból, amelyek az évtizedek alatti emberi szemetelés terméke. 

A Vekeri-tó kiszáradásával Debrecen és a környék fontos kiránduló- és pihenőhelyet veszített el. A drámai helyzet egyik érdekessége, hogy a víz eltűnésével szem elé került az a rengeteg szemét, amit az elmúlt közel fél évszázadban dobáltak szét vagy ejtettek a tóba a kirándulók vagy a horgászok.

Érdekes azt látni, hogy a hetvenes évektől napjainkig mi mindent hajítottak a tóba az ide látogatók. 

Az öt évtizednyi hulladék nagy része mélyen, a megkeményedett iszap repedezett hasábjaiba ágyazódva rejtőzik továbbra is, de olyan tárgyak is előkerültek most, amelyek nem fúródtak túl mélyre a tó medrébe. Az rtl.hu képei egy időutazás keretében egyfajta szociokörképet alkotnak a lakossági környezetszennyezésről.

Rovatok