Index Vakbarát Hírportál

Megérkezett az újabb zivatarhullám az országba

2022. augusztus 20., szombat 09:10

Több járásra is kiadta a másodfokú riasztást az Országos Meteorológiai Szolgálat. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint pénteken a középső országrészben kellett intézkednie a tűzoltóknak a vihar miatt.

Több járásra is kiadták a másodfokú riasztást, tíz megyére pedig másodfokú figyelmeztetés van érvényben – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzésében.

A leírás szerint több hullámban is zivatarokra kell számítani, főképp a Dunántúlon és az ország középső észak-déli sávjában. Tíz megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést, ahol intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 50 millimétert meghaladó csapadék hullhat. Ezek a megyék a következők:

A középső országrészben sok teendő volt

Pénteken az esti, késő esti órákban leginkább a középső országrészben kellett beavatkozniuk a viharral összefüggésben a tűzoltóknak – tájékoztatta szerkesztőségünket az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

Dóka Imre helyettes szóvivő közleménye szerint több helyen villámcsapás miatt keletkezett tűz oltásán dolgoztak a különböző egységek. A lehulló lombkorona a fa alatt az aljnövényzetet is begyújtotta.

Egy kétszintes családi ház tetejébe csapott bele a villám Várpalotán is, a Muskátli utcában, illetve villámcsapás miatt gyulladt ki egy kétszintes, kétszáz négyzetméteres lakóház tetőszerkezete Budakalászon.

Bács-Kiskun megyében, Kelebia és Tompa között, illetve Öregcsertő és Csoma között is több helyen fa dőlt az útra, akadályozva a forgalmat. A Fejér megyei Adonyban, a 6-os főútra kidőlt fa akadályozta a közlekedést. Székesfehérvár és Dinnyés között viszont a vasúti sínre dőlt fa.

Pest megyében Szigetcsép és Tököl között, a kanyarban szakadt egy nagyobb fa több ága az úttestre.

A katasztrófavédelem közleményében azt kérte: mindenki figyelje a meteorológiai szolgálat riasztásait, lehetőség szerint ne parkoljanak a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek.

Ha leszakadt vezetéket vagy bajba jutott embert látnak, jelezzék a 112-es segélyhívón – írták.

Visszavonták a másodfokú riasztásokat

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közösségi oldalán megjelent bejegyzés szerint 12 óra után visszavonta a korábban felhőszakadás miatt kiadott másodfokú riasztásokat az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az elsőfokú riasztások ugyanakkor érvényben maradtak.

(Borítókép: Adam Warzawa/EPA/PAP/MTI)

Rovatok