Index Vakbarát Hírportál

Jakab Péter: A Nép Pártján Mozgalom a mai napon megalakult

2022. augusztus 20., szombat 14:56

A Jobbik volt elnöke egyelőre nem párt, hanem mozgalom alapítását jelentette be.

„Ennek a hazának ma nem kevesebbre lenne szüksége, mint egy új Szent Istvánra, egy vezetőre, aki képes az egymással harcoló törzsekből egy erős és egységes nemzetet építeni. Egy vezetőre, aki képes olyan államot építeni, amelyik érted van, és nem ellened, amelyik nem kifoszt, hanem megvéd” – kezdte beszédét Jakab Péter.

A politikus szerint az, amit Szent István ezer évvel ezelőtt felépített, az ma „rohad a korrupciótól, köszönhetően annak, hogy ma ebben az országban a lopásért nem kézlevágás jár, hanem parlamenti szék dupla fizetéssel, a népnek meg marad az ezerforintos kenyér és a megfizethetetlen gázszámla. Üres tányér, hideg szoba, ez lesz.” 

A Jobbikból kilépett független országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, hogy a kormány soha nem a nép pártján, hanem a saját, valamint a hatalom és a pénz pártján állt. Jakab Péter az ellenzékről megjegyezte, a választások óta nem tesz mást „minthogy számolgatja a saját halottait a csatamezőn”, de itt az ideje felrázni magukat és csatasorba rendeződni, el kell érni hogy minél többen álljanak fel a fotelből, „jobboldaliak, baloldaliak, nem számít. Boldog békeidőkben lehet ideologizálni, filozofálgatni jobboldaliságról meg baloldaliságról, de akkor, amikor ezt az országot minden idők legsúlyosabb megélhetési válsága emészti, akkor nekünk nem ideologizálni kell, meg nem filozofálgatni”.

A mai napon, itt Északkelet-Magyarországon, Borsodban, a szülőföldemen, az ország egyik legszegényebb megyéjében megalakítjuk és útjára indítjuk a Nép Pártján Mozgalmat

– jelentette be Jakab Péter, aki szerint ez egy olyan közösség lesz, amely nem azt kérdezi, hogy ki jobboldali vagy baloldali, egyet kérdeznek: hogy miben segíthetnek.

A Jobbik korábbi vezetője úgy látja, hogy az ellenzéki pártok ma sokszor abban versengenek egymással, hogy ki az igazi konzervatív, ki az igazi liberális, vagy ki a valódi zöld, de „a nép pártján ilyen verseny nincs”, csak emberibbnek kell lenniük.

Jakab Péter arra buzdított, hogy építsenek közösségeket a falvakban és a városokban, valamint azt is kijelentette, ha sokan lesznek, pártot alapítanak a mozgalomból.

A választás után még a Jobbik elnöke volt

Jakab Pétert az előválasztás miniszterelnök-jelölti versenyében elért negyedik hely és a 2022. április 3-i választási kudarc ellenére 70 százalék feletti szavazataránnyal választották újra a Jobbik elnökévé a májusi tisztújító kongresszuson. Szinte pontosan egy hónappal később már azt jelentette be, hogy lemond az elnöki tisztségről. Úgy fogalmazott, hogy „az új elnökség nem kívánja a tagság útját járni, a szükséges döntések meghozatalához nem biztosítják számomra a többséget, vagyis kivették a kezemből a Jobbik irányítását. Ahhoz, hogy a mozgalom tovább tudjon működni, olyan elnökre van szükség, akivel az elnökség együtt tud dolgozni. Velem nem tud, ezért a mai nappal lemondok a Jobbik elnöki tisztségéről. A Fidesszel bármikor megküzdök, de a Jobbikkal nem harcolok.”

Jakab Péter ezt követően a Jobbik logója nélkül, saját arculattal kampányolt, pedig a párt frakciójának döntése értelmében „a jövőben képviselőink csak a párt arculati elemeivel, logójával ellátott anyagokkal dolgozhatnak, amiben nincs is semmi meglepő, hiszen egy közösség vagyunk, közös célokkal”.

A Jobbik parlamenti képviselőcsoportja július közepén váltotta le Jakab Pétert a frakció éléről. A politikus erre így reagált: „A Jobbik ma leváltott a parlamenti frakció éléről, teljesítve a Fidesz vágyát. Ti azonban ne aggódjatok. Az igazság kimondásához, a kormányellenes küzdelemhez nincs szükségem titulusokra. Csak Rátok! Hogy a Jobbik merre tart, nem tudom. Egy biztos: én maradok a nép pártján.”

Gyöngyösi Márton, a Jobbik új elnöke augusztus 11-én fordult nyílt levélben Jakab Péterhez, ebben többek között azt írta, „ha menni akarsz, add vissza a mandátumodat, lépj ki a pártból, aztán te balra, mi jobbra”. Jakab Péter válaszlevelében még aznap bejelentette, hogy kilép a Jobbikból, országgyűlési képviselői mandátumát viszont nem adja vissza, azzal az indokkal, hogy ő nem a Jobbik listájáról, hanem a közös ellenzéki listáról szerzett mandátumot.

A szakítás hátterével, A Nép Pártján nevű kezdeményezés Jobbikot kritizáló közleményeivel és a frakciópénzek ügyével itt foglalkoztunk részletesen.

(Borítókép: Jakab Péter. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok