Index Vakbarát Hírportál

Kiengedték a börtönből a romagyilkosságok elkövetőinek sofőrjét

2022. augusztus 20., szombat 10:29

Szombaton reggel szabadult a sátoraljaújhelyi börtönből Cs. István, aki a kétezres évek elején történt romagyilkosságok elkövetőinek sofőrje volt. 13 évig volt fegyházban.

A maszkot és sapkát viselő Cs., miután kilépett a büntetés-végrehajtási intézet kapuján, nem nyilatkozott a sajtónak, kísérője egy szürke luxusautóhoz vezette, melybe beszállva azonnal elhajtottak a helyszínről − közölte a Blikk

Mint azt megírtuk, az elítélt a hat embert meggyilkoló halálbrigád sofőrjeként vált ismertté.

A jogerős ítélet szerint négyen felelnek az emberölésekért. Kilenc helyszínen 78 lövést adtak le, és 11 Molotov-koktélt dobtak épületekre. A támadásoknak hat halálos áldozatuk volt.

A gyilkosokat két támadás helyszínére fuvarozó Cs. István 13 év fegyházat kapott, amiből kedvezménnyel már évekkel korábban szabadult volna, csakhogy a jogerős ítélet kizárta őt a kedvezményekből.

A gyilkosságokat elkövető Kiss Árpádot, Kiss Istvánt és Pető Zsoltot tényleges életfogytiglanra ítélték, így ők soha nem szabadulhatnak. Az ügyben egy sor kérdés megválaszolatlan ma is, mint például a titkosszolgálatok szerepe, a gyilkosok finanszírozóinak kiléte, illetve az, hogy miért nem fedték fel hungarista kapcsolatrendszerüket.

Az elkövetők 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, 2009. február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön és augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A nagycsécsi, illetve a tatárszentgyörgyi támadásnak két-két, a tiszalöki és a kislétainak egy-egy halálos áldozata volt.

(Borítókép: Csontos István negyedrendű vádlottat (k) kísérik be a romák sérelmére elkövetett sorozatgyilkosságok másodfokú büntetőperére a Fõvárosi Ítélőtáblán 2015. április 15-én, az első tárgyalási napon. Fotó: Szigetváry Zsolt/MTI)

Rovatok