Index Vakbarát Hírportál

Nyugtalanító kép rajzolódik ki a koronavírusról, dominánsabb lehet a beltéri terjedése

2022. augusztus 21., vasárnap 11:41

Kemenesi Gábor virológus szerint érdemes lenne kötelezővé tenni a maszk beltéri viselését.

Országa válogatja, hogy hol hányadik és éppen melyik variáns dominál, a hullámot pedig mindig a vírus aktuális finomhangolódása mozgatja. A vírus evolúciója a fertőzéstől védő antitestes immunitásunkat kerülgeti. A BA.5-ös, BA.4-es omikron-alvariáns megint erre játszik, és ez indukált most egy újabb hullámot – mondta az InfoRádióban Kemenesi Gábor virológus.

A virológus hangsúlyozta, hogy az első generációs vakcinák kiválóan védenek minket a kórházba kerüléstől. A mostani nyári hullámok azért jelennek meg, mert a vírus is keresi a helyét, és próbálja kicselezni az immunitásunkat, így is teret nyerve magának.

Szlávik János szerint ez a variáns nagyjából öt-hat-hét nap kiheverhető betegséget okoz, Kemenesi Gábor viszont úgy gondolja, hogy a mostani variáns okozta későbbi komplikációk esélye már a hosszú Covid kérdésköre, amit a tudomány jelenleg kapiskál.

Látjuk, hogy a vírusfertőzés hatására hosszú távú krónikus problémák alakulhatnak ki, de beszélhetünk keringési, idegrendszeri, kiválasztószervi és egyéb problémákról is. A tudomány ezeket most írja le. Az a kép, ami kezd kirajzolódni a koronavírusról, nem megnyugtató

jelentette ki Kemenesi Gábor, aki hozzátette: „más vírusnál is vannak hosszú távú hatások, de a koronavírus új, tehát semmiképp se menjünk neki még oltással sem szükségszerűen a fertőzésnek”.

A virológus szerint néhány szakember beszélt arról, hogy mekkora buli, és milyen jó a hibrid immunitás. Véleménye szerint azonban mindenképpen el kell kerülni a vírusfertőzést, nem érdemes továbbadni sem, így tudjuk gátolni ezeket a bizonyos hullámokat.

A virológus több szakmai konferencián megállapította: a koronavírus legsúlyosabb hatását át tudjuk vészelni az oltásnak köszönhetően.

Nincsenek tele az intenzív osztályok, de a hosszú Covid korszakában azzal a problémával kell megküzdeni, miként lehet kezelni és meggyógyítani a vírus hosszú távú hatásait a már megfertőzött embereken.

(Borítókép: Linh Pham / Getty Images)

Rovatok