Index Vakbarát Hírportál

Több száz millió forintba kerülhetnek a vármegyék miatti átnevezések

2022. augusztus 21., vasárnap 13:10

Darabonként akár a 20 ezer forintot is elérhetik a vármegyés átnevezések miatti táblák cseréjének költségei. A módosításokat a Magyar Közút végzi majd el.

Még júliusban döntött az országgyűlés arról, hogy a megyéket vármegyékké, míg a kormánymegbízottakat főispánná nevezik át. Az indoklás szerint minderre „a történelmi hagyományokra, valamint a történeti alkotmányunk vívmányaira” való tekintettel volt szükség.

Az indoklásban az is szerepelt, hogy a vármegye szó használata „a nemzeti összetartozás eszméjét, közös történelmi emlékeink megőrzését és egyben a magyar demokrácia nemzeti karakterét is erősíti”. Az erről szóló dokumentumot Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője jegyezte.

Az átnevezések miatt szükséges táblacserék költségei a Blikk szerint akár a 20 ezer forintot is elérhetik darabonként. A Magyar Közút mintegy 714 darab, megyehatárt jelző táblát üzemeltet, a cserék miatti végleges ár így akár 14-15 millió forint is lehet. Az átmatricázás viszont olcsóbb lehetőséget jelent. 

A megyék vármegyére történő átnevezése kapcsán a módosításokat, átmatricázásokat, esetleges táblacseréket illetékes mérnökségeink végezhetik majd el. Az esetleges jövőbeli feladatok felmérése és összegzése továbbra is előkészítés alatt van, így a módosítások pontos ütemezéséről és költségeiről majd csak a későbbiekben áll módunkban részletesebb tájékoztatást adni, hiszen a költségeket számos tényező befolyásolhatja

– fogalmazott a Blikknek adott válaszában a Magyar Közút sajtóosztálya.

A lap az Országos Rendőr-főkapitányságot és az ügyészséget is megkereste a témában. Előbbi azt válaszolta, hogy nem rendelkezik információval az átnevezés költségvonzatairól, míg utóbbi a változással kapcsolatban felvetődő feladatokat összesíti.

Átnevezések több száz millióból? 

Amikor két éve Csongrád-Csanád megye lett Csongrádból, arra a kormány 35 millió forintot különített el. A rendőrség 6,4 milliót, a katasztrófavédelem 1,6 milliót, míg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) 1,5 millió forintot kapott az átnevezéssel kapcsolatos költségek fedezésére.

Ez az összeg a 19 megyére vetítve 665 millió forintos tételt jelent.

A Blikk a cikkben megjegyzi, hogy sok kis tételből tevődhet össze a nagy összeg. Példaként említik azt, ha egyetlen megyében mindenkinek új névjegykártyát készíttetnek egy 150 fős munkahelyen, azért körülbelül 600 ezer forintot kell kifizetni, 20 darab bélyegző kerülhet további 100 ezer forintba, míg egy cikcakk háttérfal sajtótájékoztatókhoz szintén 100 ezer forintos összegről indul.

Mérettől függően szintén további tízezres tételt jelenthetnek az új autófeliratok, az épületeken található táblák cseréje vagy akár az informatikai átállás.

Rovatok