Index Vakbarát Hírportál

16 ezer tanár hiányzik a magyar oktatásból, és egyre rosszabb lesz a helyzet

2022. augusztus 22., hétfő 08:26

Az iskolaigazgatók tehetetlenek, a pályán megmaradó pedagógusok óraszáma pedig egyre tovább emelkedik. 16 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből, a számuk pedig tovább emelkedhet október végén. Az ATV Híradónak nyilatkozó oktatáskutató szerint 5-10 éven belül kritikussá válhat a helyzet.

Vészesen közelednek a tanévnyitó ünnepségek az iskolákban, az azonban még mindig tisztázatlan, hogy az iskolák hogyan oldják meg az oktatást, ugyanis a pedagógushiány egyre nagyobb problémát okoz. A felmérések szerint 16 ezer pedagógus hiányzik az oktatási rendszerből, míg Nagy Erzsébet arról beszélt, hogy jogszabálysértő lesz a tanévkezdés, ráadásul a helyzet tovább súlyosbodhat már október végén.

Nagyon sokan jelezték már a PDSZ-nek, a jogsegélyszolgálatunk folyamatosan foglalkozik azzal, hogy most kívánják otthagyni a munkahelyet a kollégák, ahol egyébként ugye a közalkalmazotti jogviszonyban a lemondási idő két hónap, tehát maximum két hónapig tudják még őket az intézményben tartani, ha nem mennek a közös megegyezésbe, és aztán év közben fognak távozni. És ők se lesznek kevesen

– fogalmazott Nagy Erzsébet, a PDSZ országos választmányi tagja.

Gosztonyi Gábor a Híradónak arról beszélt, hogy a tanárhiány leginkább az informatikát és a természettudományos tárgyakat tanító pedagógusok között jelentkezik, de már a kisebbek nevelése is kérdéses.

A nyáron érkeztek be olyan hírek is, hogy bizony szintén vannak olyan óvodák, ahol több csoport van, mint ahány végzett óvónő, itt megint ugye az a kérdés, hogy ki fog bemenni ezekbe a csoportokba valódi szakmai munkát végezni. De egészen elképesztő, hogy lassacskán most már az eddig viszonylag nyugodt terület, a magyar–történelem szakokról is jeleznek hiányokat a különböző országrészekről a kollégák

– mondta Gosztonyi.

Nahalka István oktatáskutató szerint a pedagógushiány évről évre egyre komolyabb fejtörést okoz az iskoláknak, és ez várhatóan a következő években sem fog változni. 

Ennek egyik fő oka az lehet, hogy egyre többen mennek nyugdíjba. Úgy véli, hogy a következő 5-10 év elég kritikus lehet ebből a szempontból, az iskolaigazgatóknak pedig nincs sok eszköz a kezükben.

Emellett a pályán lévő pedagógusok további kizsigerelése is aggasztó Nahalka szerint. Az új szabályok szerint a heti 26 óra feletti órákat pluszban ki kell fizetni a tanároknak, de nagy kérdés, hogy lesz-e rá elég pénz.

Amint arról már az Index is beszámolt, A Diákok a Tanárokért mozgalom szeptember 2-ára évnyitó tüntetést szervez Budapest belvárosában, amelyhez mindkét pedagógus-szakszervezet bejelentette már a csatlakozását.

(Borítókép: BSIP/Universal Images Group/Getty Images)

Rovatok