Index Vakbarát Hírportál

Januártól jöhet a tíznapos apaszabadság Magyarországon is

2022. augusztus 23., kedd 07:50

Várhatóan jövő januárban léphetnek életbe az apaszabadság változásai. Az Európai Unió 2019-ben elfogadott irányelve szerint az eddigi ötről tíz napra kell nőnie az apáknak gyermekük születése után járó szabadnapok számának. A Technológiai és Ipari Minisztérium szerint még zajlik az irányelv átültetésével kapcsolatos előkészítő munka, holott elvileg már most augusztustól hatályos kellene legyen.

A munka törvénykönyvének módosítása szükséges ahhoz, hogy az Európai Unió irányelvének értelmében a jelenlegi ötről tíz napra nőjön az apáknak gyermekük születése után járó apaszabadság. A Technológiai és Ipari Minisztérium közölte: jelenleg is zajlik az irányelv átültetésével kapcsolatos előkészítő munka – értesült a Világgazdaság.

A lap azt írja, hogy az apaszabadság változásai várhatóan jövő januártól léphetnek hatályba. Az Európai Unió tagállamainak 2022 augusztusáig kellett átültetniük a 2019-ben elfogadott irányelvet.

Az érdekképviseletek beszámolója szerint viszont Magyarország mellett több más tagállamban is késik a jogharmonizáció. Az okok különbözőek: részben a jogharmonizációs normaszöveg elfogadása, részben pedig a nyári szabadságok és a törvénykezési szünetek miatt fordul elő késlekedés.

A kormány intézkedéseivel a magyar családok érdekeit kívánja szolgálni, a megtett lépéseknek elő kell segíteniük, hogy a szülők a lehető legjobb körülmények között nevelhessék fel gyermekeiket. A munka és magánélet egyensúlyáról szóló irányelv átültetésével kapcsolatos kodifikációs előkészítő munka, ahogy más tagállamokban, úgy Magyarországon is jelenleg zajlik

– közölte a Világgazdaság kérdésére a Technológiai és Ipari Minisztérium.

Az Országgyűlés honlapján elérhető törvényalkotási program szerint A munka törvénykönyvének (Mt.) jogharmonizációs módosítása a hosszabb apaszabadságot is tartalmazó 2019/1158-as uniós irányelv alapján novemberben kerülhet a parlament elé. Az eljárásrend szerint decemberben lehet esedékes az erről történő szavazás, így az új szabályozás várhatóan 2023 januárjától léphetne életbe.

A Világgazdaság cikkében megjegyzi, hogy az irányelvet augusztus 2-ig kellett volna átültetni a nemzeti jogrendbe.

Mindez azért lehetséges, mert a magyar szabályokhoz kell igazodnia a foglalkoztatóknak, így az uniós irányelv ellenére továbbra is az ötnapos pótszabadság illeti meg az édesapákat az Mt. módosításáig.

Noha a foglalkoztatók eltérhetnek a szabályoktól, minderre kicsi az esély, lévén, hogy fizetett szabadságról van szó.

Nincs különbségtétel az irányelv szerint

Az irányelv szerint minden édesapának ki kell adni az apáknak járó szabadnapot, attól függetlenül, hogy mióta áll fenn a munkaviszony az adott munkahelyen. A pótszabadság így nem függhet a családi állapottól sem, így nem feltétel, hogy a szülők házasok legyenek.

Rovatok