Index Vakbarát Hírportál

Független vizsgálatot követelnek a meteorológiai szolgálat kirúgott vezetőinek munkatársai

2022. augusztus 23., kedd 10:47

Nyomásgyakorlásról írnak az Országos Meteorológiai Szolgálat vezetői abban az állásfoglalásukban, amelyet azt követően tettek közzé, hogy tegnap a technológiai és ipari miniszter felmentette a szervezet elnökét és szakmai elnökhelyettesét. Az aláírók azt állítják, hogy semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek.

Palkovics László technológiai és ipari miniszter hétfő délután mentette fel Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az Országos Meteorológiai Szolgálat elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét. Minderre azért volt lehetőség, mert az OMSZ irányítási jogát a minisztérium gyakorolja. A két vezető menesztését a közleményben nem indokolták, az ügy előzménye az lehet, hogy vasárnap kiderült: Budapesten egy téves OMSZ-előrejelzés alapján kellett felfüggeszteni az augusztus 20-i tűzijátékot.

Kedden délelőtt az Országos Meteorológiai Szolgálat Facebook-oldalán jelent meg egy állásfoglalás, amelyet a szervezet több vezetője közösen jegyez. 

Az állásfoglalás szerint az Országos Meteorológiai Szolgálat bár önálló központi hivatal, nem politikai, hanem szakmai háttérintézmény. Mint írják, a 2006. augusztus 20-i tragikus kimenetelű ünnepi rendezvények óta minden évben részt vesznek az ünnepségek biztonságos lebonyolításáért felelős operatív törzs munkájában; így történt ez idén is, amikor „az ünnepi rendezvények lebonyolításához számos egyedi produktummal és különleges/speciális előrejelzéssel, extra mérések elvégzésével és értékelésével járultak hozzá”

Hozzáteszik: a tűzijáték időpontjára és helyszínére vonatkozó prognózisokat is legjobb szakmai tudásuk alapján készítették, az események időpontjához közeledve a rendelkezésükre álló információk és adatok alapján támogatták a legjobb döntés meghozatalát.

Azonban az Operatív Törzzsel folytatott kapcsolattartási folyamat során olyan elvárások és nyomásgyakorlás merült fel augusztus 19-től kezdve a tűzijáték lefújásának pillanatáig, ami nagymértékben rátelepedett előrejelzéseink kiadására, kommunikációjára, és teljes mértékben figyelmen kívül hagyta a meteorológiai előrejelzésekben rejlő, tudományosan is elfogadott bizonytalanságot

– áll az OMSZ vezetőinek állásfoglalásában. Hozzáteszik: „az OMSZ kollégái a jelentős döntéshozói nyomásgyakorlás ellenére is tudásuk legjavát nyújtották, és semmiféle vélt vagy valós káreseményért nem felelősek.”

Az állásfoglalás aláírói szerint az ünnep másnapján több rosszhiszemű médiamegjelenésben szerepelt az OMSZ, melyek több tárgyi csúsztatást és téves információt is tartalmaztak.

Teljes mértékben méltatlannak tartjuk szolgálatunkkal, kollégáinkkal, valamint a teljes meteorológusszakmával szemben, […] hogy a döntéshozatallal kapcsolatos felelősséget kizárólag az OMSZ-re hárítják át

– szerepel az állásfoglalásban. Mint írják: „Ezzel egy időben történt az OMSZ elnökének, dr. Radics Kornéliának és szakmai elnökhelyettesének, Horváth Gyulának felmentése, amit – egyéb indoklás híján – a médiahírek alapján az augusztus 20-i eseményekkel hozunk összefüggésbe. Ezt elfogadhatatlannak, alaptalannak és az Operatív Törzs kollektív felelősségének téves áthárításának tartjuk.”

Politikai nyomásgyakorlásról ír az OMSZ

Az OMSZ vezetői mint kormánytisztviselők ezt olyan súlyú politikai nyomásgyakorlásnak érzik, amelyben a jövőben nem tudják szakmai munkájukat befolyásolásmentesen végezni. Az Országos Meteorológiai Szolgálat integritásának visszaállítása és szakmai függetlenségének megőrzése érdekében az alábbi lépéseket tartják elengedhetetlenül szükségesnek:

  1. Az operatív törzs idén augusztus 20-hoz köthető tevékenységének, döntéshozatalainak, kapcsolattartási módszereinek átvilágítását független vizsgálóbizottság által. Az átvilágítás eredményeinek nyilvánossá tételét, és azok alapján a döntéshozatali mechanizmusok fejlesztését.
  2. Az augusztus 20-ra vonatkozó meteorológiai prognózisok szakmai kiértékelését független vizsgálóbizottság által. A kiértékelés nyilvánossá tételét. A vizsgálat idejére dr. Radics Kornélia és Horváth Gyula felmentésének visszavonását.

A közleményt az Országos Meteorológiai Szolgálat 15 vezetője írta alá.

Korábban bocsánatot kértek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat augusztus 21-én délelőtt, tehát az ünnep másnapjának reggelén már a közösségi oldalán igyekezett elmagyarázni, hogy miért jelzett esőt augusztus 20-án a késő délutáni és az esti órákra az ország középső részére. A reggel bekezdett, estére kifulladt címet viselő posztban azt írják, hogy "a tegnap esti események a tegnap délelőttig rendelkezésre álló modelleredmények, illetve az ezekből alkotott forgatókönyvek nem valósultak meg. Az akkori eredmények közül a legkevésbé valószínű történt meg. Ez a bizonytalansági faktor sajnos benne van a szakmánkban, ezt igyekeztünk kommunikálni is. Elnézést kérünk a kellemetlenségekért!*"


A szakma nem egységes abban, hogy ki hibázott

Allaga Tamás, aki az RTL meteorológusa tegnap egy írásában kitért arra, mi állhat az augusztus 20-án történtek mögött. Szerinte a felsőbb légrétegek állapotát rendszerint magas légköri szondákkal próbálják feltérképezni, „ami azt jelenti, hogy speciális léggömbökre egyszer használatos műszereket aggatnak, és ezeket meghatározott időpontokban felengedik, hogy azok emelkedés közben végigpásztázzák a légkört, a méréseket pedig rádiójelen visszaküldjék a Földre”. Ennek viszont komoly költségei vannak, és Magyarországról is csak napi kétszer engednek fel ilyen „lufikat”. Szerinte 2022. augusztus 20-án is arról volt szó, hogy az a hidegörvény, amely végre meghozta az áhított esőt, váratlanul kettészakadt, de ez a mérésekből még nem tükröződött. Szerinte "az igazán pontos analízishez és előrejelzéshez ennél sokkal több lufira lett volna szükség”.

Egy másik meteorológus, Dombai Ferenc – aki az OMSZ korábbi radarmeteorológusa – arról írt a Facebook-oldalán, hogy szerinte szakmai hiba történhetett az augusztus 20-ai előrejelzésnél.  Ekkora előrejelzési melléfogásnak 12 órán belüli időszakban szakmai okai vannak, különösen úgy, hogy 85 százalék felett valószínűsítették az előrejelzést - írta.

Megszólalt a kormány az OMSZ ügyében

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kedden a Kormányinfón azt mondta, hogy az OMSZ két vezetőjének menesztésekor a technológiai miniszternek nincs indoklási kötelezettsége. A tárcavezető hozzátette: a tűzijátékot érintő előrejelzés téves volta ellenére is megtörtént volna a felmentés.

Nem is az utolsó, hanem az utolsó utáni csepp volt a pohárban

– fűzte hozzá.

Gulyás Gergely  szerint egy  miniszternek joga és lehetősége is van arra, hogy egy általa irányított szervezet (OMSZ) esetében döntéseket hozzon. Emlékeztetett:  korábban már több meteorológus is bírálta az OMSZ rendszerét. A kormány helyesnek tartja Palkovics László döntését – erősítette meg Gulyás Gergely.

(Borítókép:  Horváth Gyula, az OMSZ elnökhelyettese 2017. január 11-én. Fotó: Balázs Attila / MTI)

Rovatok