Index Vakbarát Hírportál

Vitézy Dávid: Zöldhidrogénes mozdony beszerzését vizsgálja a MÁV

2022. augusztus 23., kedd 10:22

Egy kísérleti projektbe kezdett, melynek középpontjában egy hidrogén-üzemanyagcellás motorvonat beszerzéséhez szükséges piackutatás indítása áll. A részletekről Vitézy Dávid államtitkár számolt be.

Kísérleti projektet indított a MÁV-Start, melynek középpontjában egy hidrogén-üzemanyagcellás motorvonat beszerzéséhez szükséges piackutatás indítása áll – számolt be közösségi oldalán Vitézy Dávid.

A közlekedési államtitkár bejegyzésében azt írta: a MÁV-Start nyilvános előzetes piaci konzultációt indított a potenciális gyártók számára, hogy felmérje, jelenleg mire képes a járműpiac. A piackutatás lényegében a közbeszerzési eljárások szabályain belül folytatható le.

A hidrogén-üzemanyagcellás hajtás gyakorlati alkalmazása vasúti járművekben még nagyon új, mindegyik gyártó a kísérleti szakaszban van, az első szériákra szóló megrendeléseket adták ki nemrég Németországban. A piacfelmérésünk éppen ezért nyilvános, bármilyen gyártó jelentkezhet rá, de az iparág szóba jöhető 15 cégének külön is elküldte a MÁV-Start a felhívást

– fogalmazott posztjában Vitézy Dávid.

A politikus szerint a piackutatást követően 2022 végéig eldönti a kormány, hogyan lépjenek tovább. Feltéve, ha a technológia hazai alkalmazásáról konszenzus lesz, ami ráadásul Magyarország nemzeti hidrogénstratégiájával is összhangban van.

Vitézy Dávid megjegyezte, hogy az új motorvonatokat az Európai Unió kvótakereskedelmi rendszeréből származó bevételek terhére a kormány Zöldgazdaság Finanszírozási Rendszere keretében finanszíroznák.

Rovatok