Index Vakbarát Hírportál

Milliárdos pluszkiadást jelenthet a Pécsi Tudományegyetemnek az energiaár-emelkedés

2022. augusztus 24., szerda 10:25

Egyelőre nem látnak tisztán az energiakiadások területén a Pécsi Tudományegyetemnél, de több megoldási javaslaton is dolgoznak.

A legrosszabb esetben akár tízmilliárd forint nem tervezett kiadást jelenthet a Pécsi Tudományegyetemnek az energiaárak emelkedése – erről Miseta Attila, az intézmény rektora beszélt.

A rektor a 24.hu kérdéseire kifejtette, hogy az ilyen mértékű kiadási növekmény még nem biztos, mert naponta változik az energiaár-prognózis, és vannak arra utaló jelek, hogy mégsem ugrik ekkorát az ár. Az egyetemeknek arra is van ígérete, hogy kormánytámogatást kapnak a növekvő energiaárak kezelésére.

A lap megkereste a PTE kancelláriáját is, választ Zalayné Cseresznyés Tímea üzemeltetési és beszerzési igazgatótól kaptak, aki szintén leszögezte, hogy egyelőre nem látnak tisztán az energiakiadások területén, de a kancellária több megoldási javaslaton is dolgozik, és fontos tárgyalásokat folytat. Azt világossá tette, hogy

az egyetemen sem az oktatásban, sem pedig a tudományos, kutatási és gyógyítási tevékenységekben nem jelenthet fennakadást a fenntartási költségek változása.

A válaszokból kiderült az is, hogy a PTE működési és dologi kiadásainak összege eddig 42 milliárd forint volt, ebből a gáz 1 százalékot, a villamos energia 2,5 százalékot tett ki. A 2022-es működési kiadásokban a gáz aránya 2,5, az áramé 10 százalékra emelkedett.

Azt nem tervezik, hogy az előadásokat online formában tartsák, erre csak akkor készülnek, ha újra súlyos járványhelyzet fenyegeti az országot. Azt viszont felméri az egyetem vezetése, hogy a többtucatnyi épület közül érdemes-e a nem megfelelő kihasználtsággal párosuló drága fűtéssel működők közül bezárni valamelyiket. Eddig egy épület teljes vagy részleges bezárása merült fel, ez a szekszárdi kar kollégiuma, ahol 50 százalék alatti a kihasználtság. Elképzelhető, hogy ennek egy részét használják csak, vagy teljesen bezárják, és az oda felvett hallgatóknak albérlet-támogatást adnak.

Rovatok