Index Vakbarát Hírportál

Gyurcsány Ferenc: Újra egymásra kell találnia a politikusoknak és az értelmiségnek

2022. augusztus 24., szerda 10:29

A Demokratikus Koalíció elnöke szerint újra egymásra kell találnia a progresszív magyar politikusoknak és az értelmiségnek. Gyurcsány Ferenc úgy véli, erre van szükség ahhoz, ha győzni akarnak, és sikeresen kormányozni.

„Újra egymásra kell találnia a progresszív európai magyar értelmiségnek és politikusainknak” – emelte ki szerdai Facebook-posztjában Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. Mint írta, Magyarországon a „politika csinálói” sokat vitatkoznak a „világukhoz közel álló értelmiségiekkel”. Ugyanakkor többen úgy gondolják, a hozzájuk közelálló értelmiség nyilvános megszólalásaival többet árt, mint használ. 

Oldás és kötés kell

– hangsúlyozza erre a politikus.

Szerinte mindkét oldalról belátás kell, mivel úgy véli, a progresszív politika nem csak hatalmi kérdés, és nincs progresszív politika erkölcsi megfontolás nélkül.

A sokszor elvontnak tűnő értelmiségi megfontolás ezt az erkölcsi szempontot hozza a politikába

– írta Gyurcsány Ferenc, hozzátéve: „Másrészről érdemes elgondolkodni azon, hogy a szakracionalitás nem azonos a politikai racionalitással, hogy a magánerkölcs sok ponton nem egyezik a politikai erkölccsel.” Ezért úgy gondolja, „ha győzni akarnak, és sikeresen kormányozni, akkor újra egymásra kell találnia a progresszív európai magyar értelmiségnek és politikusainak”.  

Rovatok