Index Vakbarát Hírportál

Nincs elég tanterem, konténerekben tanul majd az orosházi diákok egy része

2022. augusztus 24., szerda 15:03

Konténertantermeket létesítenek egy két tannyelvű orosházi általános iskolában a 2023/2024-es tanévtől kezdődően – tájékoztatta az intézmény igazgatója szerda délután az MTI-t.

Víghné Pintér Lilla, az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola igazgatója elmondta: mivel intézményükben angol–magyar nyelven folyik az oktatás, az előírásoknak megfelelően csoportbontásban kell tanítaniuk bizonyos tantárgyakat, „így lényegében egy osztálynak két tanterem kell”.

Intézményükben alsó tagozaton a rajzot, a technikát és a testnevelést, felsőben a civilizációt, a történelmet és a számítástechnika tantárgyat kell külön-külön csoportban tartani. Emiatt már nem elegendő az iskolában rendelkezésre álló 25 tanterem, új oktatási helyiségek építésére nincs forrás, ezért döntött az iskola fenntartója, az Orosházi Református Egyházközség a konténerek megvásárlása mellett

– fejtette ki az igazgató, hozzátéve: a tantermek tervei elkészültek, a szakhatóságokkal jelenleg is egyeztetnek róluk. A konténeregység teljes használatba vételét a Békés megyei kormányhivatal 2023. szeptember 1-jével engedélyezi.

A három konténertantermet, továbbá egy kis tanári szobát, vizesblokkokat, öltözőket és egy raktárhelyiséget az iskola és a piac közti területen építenék fel. A terület korábban az iskola tulajdona volt, a piaci vásárcsarnok építésekor adták át a városnak.

Most kérvényezték a visszavételét, amit csütörtöki ülésén a képviselő-testület egyhangúlag, 13 igen szavazattal elfogadott. A területet idén októbertől veszik át, ki kell építeni a közműveket és el kell bontani egy ott lévő kis épületet. 

Víghné Pintér Lilla elmondta: továbbra is új tantermek építése a cél, az új uniós költségvetési időszakban szeretnének pályázni forrásra.

Az iskolát csaknem 130 éve alapították, 2011 óta tartja fenn a református egyház. Akkor indult az első magyar–angol két tanítási nyelvű osztály. Jelenleg 486 diák jár oda, az intézményben ötven pedagógus tanít – írja az MTI.

(Borítókép: Diákok érkeznek az Orosházi Református Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola tanévzáró ünnepségére 2016. június 21-én. Fotó: Rosta Tibor / MTI)

Rovatok