Index Vakbarát Hírportál

A nemzetközi meteorológustársadalom a felmentett vezetők mellett

2022. augusztus 25., csütörtök 14:16

A Climate Without Borders közleményében 42 ország 65 meteorológusa fejezte ki szolidaritását.

A Climate Without Borders egy nemzetközi hálózat – írják közleményükben, majd azzal folytatják: általában szélsőséges időjárási történeteket osztanak meg egymással és követőikkel. Megdöbbenve értesültek arról, hogy két magyar kollégájuk elvesztette az állását, egyszerűen azért, mert megfelelően végezte a munkáját.

Az időjárás előrejelzőiként az első küldetésünk az élet és a tulajdon védelme

– írják.

Amikor a magyar meteorológusok veszélyt láttak augusztus 20-án, azt tették, amit bármelyikük tenne – figyelmeztettek az életveszélyre.

Amint azt lapunk is megírta, augusztus 22-én Palkovics László technológiai és ipari miniszter indoklás nélkül felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az OMSZ elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét. 

A rendszerben rejlő bizonytalanságok

Minden tudomány foglalkozik a bizonytalansági tényezőkkel, de nem többet, mint a meteorológia. Egy olyan kaotikus rendszer esetében, mint amilyen a légkör, időnként szinte lehetetlen megjósolni, mi történik a következő percben vagy órában. 

Az, hogy az emberek ilyen magas elvárásokat támasztanak a meteorológusokkal szemben, az előrejelzések minőségéről tanúskodik, de csak a szakemberek tudják és érzik, milyen bizonytalansági tényezőkkel kell megküzdeniük a napi munkájuk során.

Néha azonban az a forgatókönyv valósul meg, amely a legkevésbé valószínű. Ez történt augusztus 20-án Budapesten.

A közlemény megfogalmazói arra is kitérnek: ez a bizonytalanság a klímaváltozás miatt fokozódni fog az előrejelzésekben.

Előrejelzéseink időnként tökéletlenek és gyakran népszerűtlenek lesznek, de magyar kollégáinkhoz hasonlóan továbbra is az embereket fogjuk előnyben részesíteni a politikával szemben – zárják a közleményt.

A dokumentumot olyan neves szakemberek írták alá, mint a százezer követővel rendelkező John Morales, az NBC 6 csatorna vezető meteorológusa, vagy Helga van Leur, a holland RTL tévécsatorna meteorológusa, akinek közösségi oldalát közel hetvenezren követik.

Rovatok