Index Vakbarát Hírportál

5500 forintot kell fizetni a győri kórházban, ha meg akarja nézni hozzátartozója holttestét

2022. augusztus 25., csütörtök 15:51

A győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban 5500 forintot kell fizetniük az embereknek azért, ha meg akarják nézni egy hozzátartozójuk holttestét az intézményben. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) szerint a szabályozás etikátlan.

A kórházban 5500 forintos díjat számolnak fel abban az esetben, ha egy hozzátartozó még a kórházból való elszállítás előtt látni akarja elhunyt rokona, családtagja holttestét. Az ugytudjuk.hu megkérdezte Jávor Lászlót, a kórház főigazgatóját arról, mi indokolja mindezt.

portálnak a kórház vezetője azt mondta: a szabály már több mint három éve, 2019. április 1. óta érvényben van, és azért van rá szükség, mert pluszköltséget és -munkát jelent számukra a holttest előkészítése.

Jávor László írásos válaszában kifejtette, hogy az elhunyt hozzátartozó megtekintésének megszervezése a vonatkozó jogszabályok szerint nem tartozik a közfinanszírozott tevékenységek körébe, így a feladat a boncmesterek munkakörében sincs nevesítve.

„A boncmesterek – a hozzátartozók kérelme alapján – ezen tevékenység ellátása során a következő többletfeladatokat látják el: a megtekintés időpontjának előzetes egyeztetése, az elhunyt hűtőből történő kiemelése, a bemutatás érdekében az elhunytnak a kegyeleti szempontokra figyelemmel történő előkészítése, a bemutatóhelyiség megtekintésre történő berendezése, az elhunyt megtekintését követő intézkedések” – tette hozzá Jávor László.

Az igazgató azt is elmondta, hogy aki nem akarja kifizetni a díjat, az koporsós temetésnél a koporsó lezárása előtt, a temető ravatalozójában megtekintheti a holttestet. Hamvasztásos temetésnél pedig a hamvasztóüzemben, a holttest előkészítésekor – a hamvasztómesterrel időpontot egyeztetve – van lehetőség arra, hogy valaki végső búcsút vegyen hozzátartozójától. 

Más magyar kórházakban nem jellemző ehhez hasonló intézkedés. Ugyanakkor központi szabályozás nincs ebben a kérdésben, emiatt az intézményeknek joguk van ahhoz, hogy a holttesteknek a kórházban történő láthatásáért akár pénzt is kérjenek. Ugyanakkor az ugytudjuk.hu információ szerint 

az Országos Kórházi Főigazgatóság nem tartja etikusnak, hogy a kórházak így tegyenek.

A portál azt írta, hogy a közeljövőben egy központi szabályozás is születhet ezzel kapcsolatban, amelyben akár meg is tilthatják egy ilyen díj felszámolását.

(Borítókép: Krizsán Csaba / MTI)

Rovatok