Index Vakbarát Hírportál

Ilyen időt mondanak a póttűzijáték napjára

2022. augusztus 25., csütörtök 18:21

A kedvezőtlen időjárási körülmények miatt augusztus 27-én, szombaton 21 órától pótolják a Szent István-napon, augusztus 20-án elmaradt ünnepi tűzijátékot. Az Országos Meteorológiai Szolgálat a sok napsütés mellett záport és zivatart is jósol erre a napra.

Mint arról korábban írtunk, múlt hét szombat délben ülésezett az augusztus 20-ai nemzeti ünnep lebonyolításáért felelős operatív törzs, amely azt közölte: a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt nem rendezik meg az államalapítás alkalmából tervezett ünnepi tűzijátékot. 

Később Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár, a testület vezetője közösségi oldalán azt írta: a tervek szerint augusztus 27-én, szombaton 21 órától pótolják az elmaradt műsort. 

A bejelentést követően, augusztus 22-én Palkovics László technológiai és ipari miniszter felmentette Radics Kornéliát és Horváth Gyulát, az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) elnökét és a szervezet szakmai elnökhelyettesét. Később a miniszter úgy nyilatkozott, nincs összefüggés az augusztus 20-i előrejelzés és a vezetők menesztése között. Ugyanakkor Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint az OMSZ előrejelzései általánosságban pontatlanabbak, mint más országokban.

Eközben 42 ország 65 meteorológusa fejezte ki szolidaritását a magyar szakemberek felé. Mint írták, amikor a magyar meteorológusok veszélyt láttak augusztus 20-án, azt tették, amit bármelyikük tenne – figyelmeztettek az életveszélyre.

Erre számíthatunk szombaton

A meteorológusok jelentése szerint szombaton hosszabb napos időszakokra számíthatunk, de a keleti, északkeleti országrész kivételével elszórtan záporok és zivatarok is kialakulhatnak.

Emellett a szél is megélénkül, a zivatarok környezetében akár viharossá is fokozódhat. A nappali csúcshőmérséklet 28 és 35 fok között alakul, várhatóan délkeleten lesz a legmelegebb.

Több megyében is heves csapadékra figyelmeztetnek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapján közzétett figyelmeztető előrejelzése alapján kilenc megyében lesz érvényben egyes fokú, citromsárga figyelmeztetés zivatar miatt. Heves csapadékra kell számítani 

Három megyében pedig hőség miatt figyelmeztetnek. Veszélyesen magas hőmérsékletre lehet számítani 

(Borítókép:  Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok