Index Vakbarát Hírportál

Szociológus: Az ÁSZ tanulmánya kiélezi a nemek közötti egyenlőtlenséget

2022. augusztus 25., csütörtök 21:27

Gregor Anikó, az ELTE TÁTK szociológusa csütörtökön az ATV Egyenes Beszéd című műsorában értékelte az Állami Számvevőszék legújabb elemzését, amely a férfiak és a nők oktatásban betöltött szerepének a társadalmi és gazdasági következményeit vizsgálta.

Az ATV csütörtök esti műsorában Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Karának szociológusa arról beszélt, hogy az Állami Számvevőszék a nemek oktatásban való részvételéről szóló tanulmánya azt a politikai narratívát támasztja alá, hogy a nők legfőbb feladata a gyermekszülés.

Megállapításaik szerint túl sok a nő az oktatásban és ezzel párhozamba hozza a kevesebb gyermekvállalást.

„Abból a szempontból elemezni az oktatást, hogy hogyan termeli újra a társadalmi különbségeket, kifejezetten előrehaladó kutatás. De a nők kiszorítják a férfiakat megállapítást különböző statisztikai adatokkal alátámasztani, a nemek közötti egyenlőtlenségek kiélezéséhez vezet. Valóban van egy olyan férfi generáció, akik a saját szüleikhez képest nem tudnak előrelépni, legalábbis ezt érzik, az adott tanulmány a női pedagógusokat és a női padtársakat nevezi meg okként” – emelte ki Gregor Anikó szociológus, aki hozzáfűzte , hogy az oktatás gazdasági következményei szempontjából az nagyobb probléma, hogy Magyarországon az egyik legrosszabb a társadalmi mobilitás, tehát a gyerekek felnőttként kevésbé tudják meghaladni szüleik társadalmi státuszát. 

„Nem helyes férfias és nőies szakmáról beszélni, inkább arról van szó, hogy a magasabb jövedelmű szakmákat nagyobb arányban tanulják a férfiak, például az informatikai vagy mérnökképzésben jóval nagyobb létszámban vannak jelen. Az alacsonyabb jövedelmű, így kisebb presztízsű pedagógusképzésben vagy a gondoskodást igénylő ápoló és hasonló területeken pedig a nők aránya magasabb” – fejtette ki a szakértő. 

Gregor Anikó azzal kapcsolatban, hogy az Állami Számvevőszék elemzésében arra jutott, hogy a nők szorgalmasabbak, a férfiak pedig kreatívabbak, és úgy vélekedett, hogy a szocializáció útján tanuljuk meg a társadalom által elvárt készségeket, ez befolyásolja majd a választott területeket.

Az a konklúzió, hogy a túl sok diplomás nő rosszat tesz az ország versenyképességének és a demográfiának, a szociológus szerint egybevág a kormány népesedéspolitikájával.

(Borítókép:  Sean Gallup / Getty Images)

Rovatok