Index Vakbarát Hírportál

A rezidenst is be lehet majd vonni a háziorvosi ügyeletbe és a medikusok képzésébe

2022. augusztus 26., péntek 13:38

A csütörtök esti Magyar Közlönyben jelent meg az a Pintér Sándor belügyminiszter által aláírt rendelet, amely alapján módosítanak egyes miniszteri rendeleteket a szakorvosképzés átalakításához kapcsolódóan.

Egyebek mellett módosul az a korábbi rendelet, amely az egészségügyi ellátás folyamatos működtetésének egyes szervezési kérdéseiről szól. A szakorvosjelöltek (rezidensek) ügyeleti ellátása felügyeletének három típusa is megmaradt, így a személyes, a telefonos és a behívásos. A részletszabályok ugyanakkor módosultak.

Az általános fő szabály szerint a szakorvosjelölt ügyeleti ellátásba a választott szakmájának megfelelő szakterületen a választott szakmában eltöltött legalább három hónap gyakorlat után vonható be a szakorvos személyes felügyelete mellett, a tutora javaslata alapján.

Amennyiben az ügyeleti feladatellátás megkezdéséhez a jelölt által választott szakterületen részvizsgát írtak elő a miniszteri rendeletben, a sikeresen teljesített részvizsga után, a telefonos elérhetőség melletti felügyelet vagy behívásos rendszer keretében megvalósított felügyelet mellet is bevonható a rezidens.

A szakorvosjelölt a választott szakmájától eltérő szakterületen ügyeleti ellátásba

osztható be személyes szakorvosi felügyelet mellett.

A rendelet alapján külön van szabályozva az is, ha az első részvizsgát a szakképzés 18. hónapja után teljesíti a szakorvosjelölt, akkor tutora javaslata alapján telefonos elérhetőség melletti felügyelet vagy behívásos rendszerben megvalósított felügyelet mellett is bevonható az ügyeleti ellátásba.

A rendelet kitér arra is, hogy a jelöltek felügyeletét hogyan kell biztosítani az egyes szervezeti egységekben a gyakorlatok idején a szakképzés teljes időtartama alatt. 

A belügyminiszter döntése alapján az úgynevezett vezető rezidensi rendszert is létrehozzák. A vezető rezidenseket az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) a rezidensek érdekképviseletét ellátó szakmai szervezetek javaslatára pályázati úton választja ki legalább 2 évre.

A pályázati úton kiválasztott vezető rezidensek névsorát, valamint az abban bekövetkező változásokat az OKFŐ megküldi az egyetemek részére.

A jövőben a szakorvosjelölt az általános orvosi képzés kompetenciái körében vonható be az orvostanhallgatók képzésébe az első sikeres részvizsgája után.

Az a szakorvosjelölt, aki sikeresen abszolválta valamelyik részvizsgát, tutor koordinálása mellett legfeljebb az általa teljesített részvizsgával vagy részvizsgákkal elsajátított kompetenciák erejéig vonható be az olyan szakorvosjelöltek képzésébe, akik még nem teljesítették az adott részvizsgát. 

(Borítókép: Védőfelszerelést viselő orvosok és ápolók vizitelnek a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított Covid Ortopéd-Traumatológiai Osztályon a fővárosi Szent János Kórházban 2020. május 14-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok