Index Vakbarát Hírportál

Megtiltották a győri kórháznak, hogy pénzt kérjen a gyászolóktól a halottak láthatásáért

2022. augusztus 26., péntek 20:10

Az országos kórház-főigazgató írásban utasította a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház vezetését a díjfizetés azonnali megszüntetésére.

Az egész magyar sajtót bejárta a hír, miszerint a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban 5500 forintot kell fizetniük az embereknek azért, ha meg akarják nézni egy hozzátartozójuk holttestét az intézményben, és ezalól csupán a kórházban dolgozók mentesülnek.

Az ugytudjuk.hu megkérdezte Jávor Lászlót, a kórház főigazgatóját, mi indokolja mindezt. A portálnak a kórház vezetője azt mondta, a szabály már több mint három éve, 2019. április 1. óta érvényben van, és azért van rá szükség, mert pluszköltséget és pluszmunkát jelent számukra a holttest előkészítése.

Jávor László írásos válaszában kifejtette, hogy az elhunyt hozzátartozó megtekintésének megszervezése a vonatkozó jogszabályok szerint nem tartozik a közfinanszírozott tevékenységek körébe, így a feladat a boncmesterek munkakörében sincs nevesítve.

Ezt azonban dr. Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő vitatta, szerinte ugyanis az elhunyt beteg megtekintése igenis a közfinanszírozott tevékenységek közé tartozik, hiszen a beteg egészségügyi tevékenység közben halt meg, így a NEAK-finanszírozást a kórház megkapja. A NEAK-finanszírozásban pedig az elő-, illetve utókezelés is beletartozik, jelen esetben az utókezelés a boncmesteri szolgáltatások része.

Hozzátette: különösen furcsa a dolog, hiszen a kórház akkor is kap NEAK-finanszírozást, ha az elhunytat nem kezelte, csak például a mentő beszállította.

Amint azt megírtuk: az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) szerint a szabályozás etikátlan, így minden jel arra mutat, hogy a jövőben nem lehet majd ilyen jogcímen térítési díjat felszámítani.

Az országos kórház-főigazgató írásban utasította a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház vezetését az elhunytak holttestének láthatásával kapcsolatos díjfizetés azonnali megszüntetésére és a kórházban alkalmazott térítési szabályzat módosítására

– írták az ugytudjuk.hu megkeresésére.

(Borítókép: Karen Ducey / Getty Images)

Rovatok