Index Vakbarát Hírportál

Megnézné halott hozzátartozóját? Készítsen elő több ezer forintot!

2022. augusztus 26., péntek 16:01

A győri Petz Aladár Egyetemi Oktatókórházban pénzt kérnek a hozzátartozóktól az elhunytak megtekintéséért. A jogszabály nem írja elő, ugyanakkor nem is tiltja az elhunytak holttestének láthatásával kapcsolatos díj bevezetését, ám az Országos Kórházi Főigazgatóság szerint etikailag kifogásolható, és egységes gyakorlat kialakítását szorgalmazzák.

Fizetniük kell a hozzátartozóknak elhunyt szeretteik megtekintéséért a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban. Az ugytudjuk.hu cikke szerint ha egy hozzátartozó még a kórházból való elszállítás előtt látni akarja elhunyt rokona, családtagja holttestét, ezért 2019. április 1-jétől 5500 forintot kell fizetnie. Ez alól a kórház dolgozói – valamiért – mentesülnek. 

Kedvezmények is vannak

Az intézmény érvényes szervezeti és működési szabályzatának térítésidíj-szabályzata szerint a halottkezeléshez kapcsolódó tevékenységek díjkötelesek.

A tetem hűtése a halottvizsgálati bizonyítvány vagy a temetési engedély kiállításának napját követő három napra 10 800, minden azt megkezdett nap további 8500 forintba kerül. Az öltöztetésért halotti lepelbe 5200, hozzátartozó által hozott ruhába 9500 forintba kerül. A mosdatásért, a borotválásért és a kozmetikáért 1200 forintot számláznak. A lepel halottanként 4500 forintba, a műanyag zsák – amely boncolt holttestek esetében a közigazgatási határon kívüli szállításnál kötelező – 2300 forintba kerül halottanként. A halottak bemutatása 5500 forint, kórházi dolgozók hozzátartozóinak esetében térítésmentes.

Vannak kedvezmények is: tízéves korig a halottkezelés ingyenes, 10 és 18 év között a teljes díj ötven százaléka fizetendő.

Nem orvosetikai kérdés

Jávor László, a győri kórház főigazgatója korábban megírta: az elhunyt hozzátartozó megtekintésének megszervezése a jogszabályok szerint nem tartozik a közfinanszírozott tevékenységek körébe, így a feladatot a boncmesterek munkakörében sem nevesítik. 

A boncmesterek a hozzátartozók kérelme alapján a halott bemutatása során a következő többletfeladatokat látják el:

Az ezért járó 5500 forintos összeget a tevékenység ellátására fordított időtartam, valamint a munkatársak illetményének megállapítására vonatkozó hatályos jogszabályi előírások alapján számították ki. A térítést az intézmény számlájára utalják.

A főigazgató szerint nem orvosetikai tárgykörbe tartozik annak megítélése, hogy jogos vagy jogosulatlan kérés a halott megtekintéséért pénzt kérni.

Abban az esetben, ha valaki nem tud vagy nem akar fizetni elhunyt hozzátartozója megtekintéséért, a koporsós temetésnél nem csupán módja van rá, kérik is a koporsó lezárása előtti megtekintést. Hamvasztás esetén a hamvasztómesterrel lehet erre időpontot egyeztetni.

Három éve kérik a pénzt

Mindezt Horváth István, a kórház igazgatási és szervezési irodájának vezetője lapunknak is megerősítette, aki azt is hozzátette, 2019 előtt más vezetése volt az intézménynek, akkor ez a díj nem volt benne a működési szabályzatban.

Az is lehet, hogy két nap múlva már nálunk sem tartalmazza ezt a tételt a díjtáblázat

– mondta az irodavezető, aki még azt is elárulta: tudomása szerint más kórházakban is kérnek pénzt a halott megtekintéséért a hozzátartozóktól, de példát nem tudott mondani.

Az irodavezető azt mondta: küldjük el kérdéseinket, és hamarosan megválaszolják. Csütörtökön ezt meg is tettük, amint választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Akkor mégis finanszírozott a halott megtekintése?

Az esettel kapcsolatban Facebook-oldalán megszólalt Kunetz Zsombor orvos is, aki a következőket írja:

A vonatkozó szabályozások értelmében finanszírozott teljesítményként a finanszírozási szerződésben meghatározott és ténylegesen teljesített, a kötelező egészségbiztosítás keretében igénybe vett olyan egészségügyi szolgáltatás számolható el, amelynek megtérítésére más nem köteles vagy nem kötelezhető.

Mindez megtalálható a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) honlapján is. Egy 1993-as rendeletben pedig az áll, az aktív fekvőbeteg-ellátási intézményben az elhunyt betegek finanszírozása 0,80000 HBCs súlyszámnál nem lehet kevesebb, függetlenül az ápolási időtől és a HBCs-csoporttól.

Mindezek alapján Kunetz Zsombor szerint az elhunyt beteg megtekintése igenis a közfinanszírozott tevékenységek közé tartozik, hiszen a beteg egészségügyi tevékenység közben halt meg, így a kórház megkapja a NEAK-finanszírozást.

A NEAK-finanszírozásba pedig az elő-, illetve az utókezelés is beletartozik, jelen esetben sajnos itt az utókezelés a boncmesteri szolgáltatások, ezek közül is a beteg megtekintését jelenti.

Különösen furcsa a dolog, hiszen a kórház akkor is kap NEAK-finanszírozást, ha az elhunytat nem kezelte, csak például a mentő oda beszállította. Ne nyissuk ki, hogy a NEAK-finanszírozás mire elég, ezt a kérdést nem a betegen vagy a hozzátartozóján kell leverni

– írja Kunetz Zsombor.

Az orvos azzal zárja bejegyzését, kíváncsi, a Magyar Orvosi Kamara Országos Etikai Bizottsága indít-e hivatalból etikai vizsgálatot, hiszen szerinte azon hozzátartozók aljas megsarcolása, akik éppen a legnagyobb fájdalmukat élik át, mélyen etikátlan, és ezt talán még az Országos Etikai Bizottságban is érzik.

Egységes gyakorlatra várva

Utánanéztünk annak, hogy a krematóriumokban hamvasztás előtt meg lehet-e tekinteni az elhunytat. A budapesti hamvasztó idei második félévi árjegyzéke szerint ez 10 600 forintba kerül. Szolnokon ugyanezért a szolgáltatásért 10 160, Gesztelyben és Magyarszecsődön ugyanezért ravatalozással együtt 12 700 forintot kérnek.

Természetesen az Országos Kórházi Főigazgatóságnál is érdeklődtünk. Arra voltunk kíváncsiak, tudtak-e arról, hogy a győri kórházban pénzt kérnek erre a célra, etikusnak tartják-e az eljárást. Ha nem, felkérik-e a győri kórház vezetését, hogy szüntesse meg a gyakorlatot, és felkérik-e a kórház vezetését, hogy fizessék vissza az eddig ilyen módon beérkezett összegeket. Indítanak-e etikai vizsgálatot a győri kórház vezetése ellen, valamint terveznek-e egységes szabályozást bevezetni, hogy a hozzátartozók milyen körülmények között tekinthetik meg elhunyt rokonukat, ha igényt tartanak rá? Az OKFŐ-től az alábbi válaszokat kaptuk:

A hatályos jogszabály szerint a kórházaknak halottbemutató helyiséggel kell rendelkezniük. Ebből következik, hogy az intézményekre és az ott dolgozó munkatársakra a halottbemutatás során feladat hárul. A jogszabály nem írja elő, de nem is tiltja az elhunytak holttestének láthatásával kapcsolatos díj bevezetését, azonban ennek használata véleményünk szerint etikai szempontból kifogásolható. Az Országos Kórházi Főigazgatóság a kórházak halottbemutatással kapcsolatos eljárásának egységes gyakorlatát szorgalmazza.

Tehát arra továbbra sincs válasz, kezdeményeznek-e bármilyen vizsgálatot a győri kórház gyakorlatával kapcsolatban, és még az is nyitott kérdés, hogy az egységes gyakorlat bevezetésének szorgalmazása mire vonatkozik pontosan, és hogy annak betartása kötelező érvénnyel bír-e valamennyi intézmény számára.

Kíváncsiak vagyunk olvasóink véleményére és arra, önök találkoztak-e már olyan esettel, amikor a kórházban elhunyt hozzátartozó megtekintéséért fizetni kellett. Ha igen, írja meg nekünk az indexugyelet@mail.index.hu címre!

(Borítókép: A győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórház 2021. november 22-én. Fotó: Krizsán Csaba / MTI)

Rovatok