Index Vakbarát Hírportál

Drámaian lecsökkent a mellrákszűrések száma a pandémia óta

2022. augusztus 26., péntek 11:22

Volt olyan hónap, amikor a vizsgálatok száma a nullához közelített, de az elmúlt időszakban a műtétek száma is jelentősen visszaesett.

A mellrákdiagnózisok és a műtétek száma az első járványhullámban 20-30 százalékkal, a másodikban és harmadikban 12-25 százalékkal maradt el a szokásos szinttől – írja a 444.hu által idézett tanulmány. Mint ismert, a koronavírus-járvány magyarországi megjelenésekor a halasztható, nem sürgős beavatkozásokat szüneteltették, ám ez 2020-ban és 2021 évben csak néhány hónapnyi kiesést jelentett a szűrésekben. Az egyik ilyen időszak 2020 tavaszán, a másik ilyen időszak 2021 tavaszán volt, utóbbi viszont csak néhány hétig tartott.

EHHEZ KÉPEST A PANDÉMIA IDEJÉN EGY-EGY HÓNAPBAN SZINTE TELJESEN NULLÁRA CSÖKKENT A VIZSGÁLATOK SZÁMA A 45–65 ÉVES NŐK KÖRÉBEN.

lap által hivatkozott tanulmány szerzői azt is aggasztónak nevezték, hogy a 61–65 éves nők körében a részleges melleltávolítások száma is rendkívüli módon visszaesett.

A szűrővizsgálatok népszerűsége egyébként nem csak hazánkban csökkent, más európai országokból is hasonló trendekről számoltak be.

Az Index korábban részletesen is foglalkozott a járvány szűrővizsgálatokra gyakorolt hatásával, erről szóló cikkünket ide kattintva tekintheti meg.

(Borítókép:  BSIP / Universal Images Group / Getty Images)

Rovatok