Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Paks 2 létesítési engedélye mérföldkőnek számít

2022. augusztus 26., péntek 18:53

A tárcavezető arról számolt be a közösségi oldalán, hogy rendkívül fontos fordulópontjához érkezett a két új reaktor építése, hiszen a hasonló projektek során több ezer engedélyt kell beszerezni, de ezek közül a most megkapott a leglényegesebb.

„Fontos mérföldkő, hogy megadta az Országos Atomenergia Hivatal a paksi atomerőmű bővítésére vonatkozó létesítési engedélyt, így megkezdődhet a valós építkezési fázis, és 2030-ra működésbe léphetnek az új blokkok” – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

„Ez biztosítja ugyanis, hogy az előkészítésiből a megvalósítási szakaszba léphessen át a folyamat, ennek pedig már a következő hetekben is szemmel látható jelei lesznek a paksi telephelyen” – tette hozzá a tárcavezető, rámutatva arra, hogy a több mint 400 ezer oldalas engedélykérelmet két éven keresztül vizsgálták magyar és nemzetközi szakemberek, mielőtt megadták a „zöld utat”.

A létesítési engedély azt igazolja, hogy az új paksi atomerőművi blokkok építése a legmagasabb szintű és a legszigorúbb magyar és nemzetközi előírásoknak és követelményeknek is megfelel

– szögezte le a miniszter, hozzátéve: ezt tűzvédelmi, katasztrófavédelmi, környezetvédelmi és bányászati szakfelügyeleti jóváhagyások is kiegészítik.

Szijjártó Péter szerint így továbbra is reális, hogy 2030-ra működésbe léphessen a két új blokk.

Ezáltal tudják biztosítani Magyarország energiaellátásának biztonságát hosszú távon. „Így meg tudjuk védeni a magyar embereket a nemzetközi energiapiac szélsőséges áringadozásaitól, vagyis fenn tudjuk tartani a rezsicsökkentési erőfeszítéseinket” – zárta bejegyzését a tárcavezető.

Rovatok