Index Vakbarát Hírportál

A Süss fel, nap! című gyerekdalt énekelték Palkovics Lászlónak Szegeden

2022. augusztus 26., péntek 13:09

Palkovics László technológiai és ipari miniszter zárt ajtók mögött tartott előadást Szegeden a meteorológiai szakma jövőjéről. A tárcavezető az esemény után néhány kérdésre is válaszolt, az ajtóból kilépve az újságírók mellett politikusok és tüntetők is tárt karokkal várták. A jelenlévők hol pfujoltak a miniszterre, hol a Süss fel, nap! című gyerekdallal örvendeztették meg.

Kizárták a sajtót Palkovics László technológiai és ipari miniszter pénteki előadásáról Szegeden, ahol a tárcavezető a Magyar Meteorológiai Társaság vándorgyűlésének éghajlati szekciójában szólalt fel – írta meg a HVG.

Közvetlenül az épület előtt egy esernyős demonstrációt is tartottak, a jelenlévők ezzel akarták megüzenni, hogy nem értenek egyet a miniszter hétfői döntésével, miszerint két nappal az augusztus 20-ai történések után leváltotta az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) két vezetőjét.

Palkovics László az előadás végén az épületből kilépve néhány kérdésre is felelt, igaz, a válaszait bizonyos esetekben csak nehezen lehetett érteni, a tüntetők ugyanis 

a Süss fel, nap! című gyerekdalt énekelték.

A lap élő videójából kiderült: a minisztertől elsőként Bedő Dávid, a Momentum országgyűlési képviselője kérdezhetett.

Az ellenzéki politikus azt firtatta, hogy ha az OMSZ vezetőit ki kellett rúgni amiatt, mert nem tudták pontosan megmondani, hogy milyen lesz az időjárás augusztus 20-án, akkor ilyen alapon miért ne lehetne felelősségre vonni Nagy Mártont az infláció miatt, Matolcsy Györgyöt a rekord magas euróárfolyamra hivatkozva, míg álláspontja szerint Navracsics Tibornak azt lehetne felróni, hogy a mai napig nem tudta hazahozni az uniós pénzeket.

Palkovics László a felvetésre reagálva leszögezte: nem az augusztus 20-ai időjárás miatt mentették fel a két vezetőt. Hangsúlyozta, hogy most egy egészen más témáról volt szó odabent, az előadás témája az volt, hogy hogyan lehet hazánkban a meteorológiát fejleszteni.

A végén megtapsoltak. […] Úgy tűnik, jókat mondtam

– jegyezte meg a tárcavezető, aki ezután további kérdéseket kapott.

Arra, hogy pontosan miért kellett az OMSZ vezetőit eltávolítani, azt felelte, hogy a meteorológiai szolgálat egy állami szervezet, és úgy gondolta, hogy „más vezetőkkel akar együttműködni”.

A tömeg eközben azt kiabálta: „Legyen világosság!”

Néhány rövid kérdés után a miniszter beszállt az autójába, és miközben elgurult, a tüntetők hangosan pfujoltak.

Orbán Viktortól várnak válaszokat a meteorológusok

Nem sokkal az esemény után a Meteorológus Dolgozók Szakszervezete közleményt adott ki, melyben azt írták: az elmaradt vihar újabb vihart indukált. Álláspontjuk szerint Palkovics László döntése egyértelműen elhamarkodott volt, éppen ezért válaszokat akarnak, méghozzá Orbán Viktor miniszterelnöktől. Kérdéseik a következők:

A miniszterelnöktől továbbá azt kérték: indítson belső vizsgálatot az operatív törzs augusztus 20-i tűzijáték elmaradását eredményező döntéshez vezető eljárás meghozataláról a felelősségi körök pontosítása érdekében.

A közlemény többek között kitért arra is, hogy a vezetők előjel nélküli menesztésével a „méltán családbarátnak vélt kormány” egy háromgyermekes, köztük egy súlyos fogyatékossággal élő gyermek nevelését vállaló családot sodor megélhetési válságba.

(Borítókép: Palkovics László 2022. augusztus 22-én. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok