Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a Budapest–Balaton bicikliút

2022. augusztus 27., szombat 11:54

Átadták a fővárostól a Balatonig kiépített, 108 kilométeres kerékpárút utolsó, Székesfehérvár–Balatonakarattya közti legújabb szakaszát.

Elkészült a fővárost és a Balatont összekötő kerékpárút legújabb szakasza Székesfehérvár és Balatonakarattya között, így Budapestről már egészen a Balaton partjáig el lehet jutni biciklivel.

A Budapest–Balaton (BUBA) kerékpáros útvonal újabb bővítéséről a kormány közösségi oldalán tájékoztatott a Budapest–Balaton kerékpáros útvonal teljes 108,2 kilométeres hosszáról.

Európában a harmadik Magyarország

Révész Máriusz, a Miniszterelnökség aktív Magyarországért felelős államtitkára elmondta, hogy a legújabb, 27,4 kilométer hosszú szakasz átadásával könnyebben érik el a környéken élők is úti céljaikat, és biztonságosabban, kényelmesebben lehet megközelíteni a Balatont.

Az útvonal teljes, mintegy 108 kilométeres hosszából júniusban forgalomba helyezték a Budapesttől Etyekig tartó szakaszt, július óta már Etyekről egészen a Velencei-tóig, mostantól pedig Balatonakarattyáig is el lehet jutni a fővárosból kerékpárral.

Több mint 5 milliárd forintot fordítottak a Budapest-Balaton kerékpárútra, amelyen akár 2-3 nap alatt megközelíthető a magyar tenger – írja az MTI. A magyarországi útszakasz, része az EuroVelo 14 elnevezésű európai kerékpárút hálózatnak, amely a Boden-tavat Debrecennel köti össze.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő közölte: 2018 óta évente 10-12 milliárd forintot fordít a kormány az uniós forrásokon kívül is kerékpárút fejlesztésekre, ezek a beruházások pozitív hatással vannak a turisztikai ágazat egészére. Mint mondta,

a magyar az Európai Unión belül a harmadik legtöbbet bicikliző nemzet.

Vargha Tamás, Fejér megye 1. számú választókerületének országgyűlési képviselője elmondta, hogy a székesfehérvári szakaszon még vannak hiányosságok a kerékpárúton, a fejlesztést folytatják. Kontrát Károly, Veszprém megye 2. számú választókerületének országgyűlési képviselője azt emelte ki, hogy az új útszakasz gyors, biztonságos és nagyon szép természeti környezetbe vezeti a kerékpárosokat.

Rovatok