Index Vakbarát Hírportál

Ujhelyi István Deutsch Tamásnak: Ennek semmi értelme, menjünk inkább játszani a gyerekeinkkel

2022. augusztus 27., szombat 17:19

Zajlik Tihanyban a Tranzit, amelyet minden év augusztusában rendeznek meg. A rendezvényen politikusok és szakértők vitatják meg a magyar közélet aktuális eseményeit. Szombaton a második vitát Deutsch Tamás és Ujhelyi István folytatta le.

Szombat délután Deutsch Tamás és Ujhelyi István folytatott a Tranziton vitát, amely a „Nemzetek Európája vagy föderális Európa? – Vita az unió jövőjéről” címet kapta. A vita kezdete könnyen és gördülékenyen ment. Arra kérdésre, melyikük milyen jövőt szán az Európai Uniónak, Deutsch Tamás a nemzetek Európáját várja, míg Ujhelyi István a gyermekek Európájában látja a jövőt.

Mint ismeretes, a hetekben visszavonta Ujhelyi István a népszavazási kezdeményezését, amelyben az a kérdés állt, hogy „ki kell-e léptetni Magyarországot az Európai Unióból?”. Azért szeretett volna Ujhelyi István népszavazást, mert szerinte a gazdasági válság következtében a Mi Hazánk és a Fidesz – közvetetten – ki akarja majd léptetni Magyarországot az Európai Unióból. Deutsch Tamás szerint egy jó közös pont lehetne, hogy Magyarországon a politikai alap az legyen, hogy mindenki a Európai Unió pártján áll. Ám a kormánypárti politikus szerint pont hogy Ujhelyi Istvánnak köszönhető, hogy a kilépés felvetődött.

Ezt követően a vitában az uniós védelmi politika következett. Ujhelyi megértette azokat az országokat, amelyek merészebben ugrottak bele az orosz–ukrán konfliktusba, de Magyarország szemszögéből semmilyen fegyverszállítást nem fogad el. Deutsch Tamás ezzel kapcsolatosan úgy fogalmazott, hogy az Európai Unióban van 5 olyan ország, amelynek fegyverkiadása összességében meghaladja az Amerikai Egyesült Államok teljes katonai kiadását. Ennek ellenére a fideszes európai parlamenti képviselő szerint az EU semmit nem tesz azért, hogy legyen Európának önálló védelmi politikája: a már meghozott döntéseket szerinte meg kéne valósítani.

Az EU orosz politikája felborította ezt a beszélgetést

Ezt követően az Európai Unió szankciós politikájának értékelésére kérték meg a két EP-képviselőt. Ám egy bizonyos ponton követhetetlenné vált a vita, és gyakran személyeskedésbe torkollottak a témával kapcsolatos alpontok. Az érdemi ellentét abban volt, hogy Orbán Viktor megszavazta-e a szankciókat, vagy sem, ha igen, akkor milyen pozíciókat tudott kiharcolni Magyarország számára. Ujhelyi István kiemelte, hogy Orbán Viktor is megszavazta a szankciókat, és amikor Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke bejelentette a hatodik szankciócsomagot, azonnal jelezte, hogy nem hajlandó azt megszavazni. Továbbá a szankciókat addig „masszírozta” az Európai Bizottság, amíg azokat Orbán Viktor is elfogadta. 

Ujhelyi szerint az idegek és a hideg harca lesz, de ezt az évet túl kell élni.

Deutsch Tamás szerint a kivétel erősíti a szabályt, azaz szerinte a ritka alkalmak egyike volt ez a lépés az MSZP európai parlamenti képviselőjétől. Ezt követően megpróbálta felsorolni a 2019 óta képviselő Ujhelyi Istvánnak, hogy mikor szavazott szerinte a magyar érdekek ellen. Két pontig el is jutott Deutsch Tamás: jogállami mechanizmus, illetve Magyarország elítélése a koronavírus-intézkedések során. Ezt követően teljesen parttalan vita alakult ki abból, hogy Orbán Viktor megszavazta-e a szankciókat, vagy sem, helyenként követhetetlenek voltak az egymás ellen felhozott érvek. Végül az alábbi párbeszéd zajlott le:

„Orbán Viktor megszavazta a szankciókat, vagy nem?” – kérdezte Ujhelyi István. „István, ezek a szankciók szerinted jók?” – válaszolta Deutsch Tamás. „Tamás, te mondtad, hogy Orbán csak azt szavazta meg, ami már jó” – mondta Ujhelyi. Ám Deutsch szerint maga a logika helytelen, amit Ujhelyi István egyszerűen nem ért meg. Erre egy ponton Ujhelyi István emelt hangon úgy válaszolt:

Ennek a beszélgetésnek semmi értelme, Tamás, menjünk ki inkább játszani a gyerekeinkkel.

Ezt követően Ujhelyi István kikérte magának, hogy hazaárulónak nevezzék, szerinte a Fidesz tért el attól, amit korábban mondott. Deutsch itt felhívta a figyelmet arra, hogy a „hisztériás roham”, amit Ujhelyi csinál, tipikusan a kettős mérce alkalmazása, hiszen csak egy kis kritikát kapott, holott „a Facebook-oldala tele van hazugsággal”.

Ki lesz még továbbra is képviselő?

Arra kérdésre, hogy két év múlva tervez-e indulni az EP-választásokon, Ujhelyi István azt válaszolta, hogy nem tudja még, ott lesz-e a listán 2 év múlva. Mert „gatyaállapotban” van most az ellenzék: „nem szeretnék majd úgy tűnni, aki csak egy mandátumért küzd. Maradok továbbra is egy hazafi baloldali srác.” Deutsch Tamás ugyanerre a kérdésre úgy válaszolt: ha a Fidesz országos választmánya megtiszteli, akkor folytatja a munkáját. Ám arra kéri az MSZP-s képviselőt, tegyen ígéretet arra, hogy ha megállapodás születik az Európai Bizottság és Magyarország között, akkor azt nem fogja az Európai Parlamentben megtorpedózni.

Ujhelyi István támogatni fogja a partnerségi megállapodást. Viszont a jogállamisági kérdéskörre nem tudott mit mondani – Deutsch Tamás nem kis felháborodására –, mert nem látta a levelet, ami a napokban kiküldésre került.

(Borítókép: Ujhelyi István. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok