Index Vakbarát Hírportál

Nem kérhetnek pénzt egy kórházban sem az elhunyt hozzátartozók megtekintéséért

2022. augusztus 27., szombat 09:21

Nagy felháborodást keltett olvasóinkban, hogy a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban pénzt kérnek azért, ha valaki szeretné az intézményben elhunyt hozzátartozóját megtekinteni. Az Országos Kórházi Főigazgatóság pénteki cikkünkre reagálva közölte: írásban utasították a győri létesítményt a gyakorlat megszüntetésére.

Ahogy az pénteki cikkünkben olvasható volt, a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház térítési szabályzatában 5500 forintot számolnak fel azért, ha valaki az elhunyt hozzátartozóját szeretné megnézni. Igaz, ez a kórházi dolgozók hozzátartozóira nem vonatkozik, számukra ez a szolgáltatás ingyenes.

Írásban kérdéseket is tettünk fel ezzel kapcsolatban. A válaszokra szóbeli ígéretet kaptunk Horváth Istvántól, a kórház igazgatási és szervezési irodájának vezetőjétől, de eddig nem érkezett meg a válasz.

Csak Győrben kértek pénzt

Így nem tudjuk, milyen számlát adnak erről az érintetteknek, a több mint három év alatt mekkora bevétele származott ebből a tételből a győri kórháznak és azt mire fordították.

Cikkünk hatására levelet kaptunk az Országos Kórházi Főigazgatóságtól. Ebben az áll:

az országos kórház-főigazgató, Jenei Zoltán írásban utasította a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház vezetését az elhunytak holttestének láthatásával kapcsolatos díj azonnali megszüntetésére és a kórházban alkalmazott térítési szabályzat módosítására.

A korábbi levelükben még csak arról volt szó, a jogszabály nem írja elő, de nem is tiltja az elhunytak holttestének láthatásával kapcsolatos díj bevezetését, azonban ennek használata véleményünk szerint etikai szempontból kifogásolható. Az Országos Kórházi Főigazgatóság a kórházak halottbemutatással kapcsolatos eljárásának egységes gyakorlatát szorgalmazza.

A mostani e-mail viszont arról tanúskodik, az országos kórház-főigazgató kategorikusan intézkedett az etikailag megkérdőjelezhető eljárás megszüntetéséről.

Belső forrásból tudjuk, az országban egyedül a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházban kértek a halottak megtekintéséért pénzt.

Visszajár vagy nem?

Azt még egyelőre még kérdéses, milyen egyéb következményei lesznek, lehetnek az ügynek.

Felvetődhet a kérdés, utólag visszakérhetik-e az 5500 forintjaikat azok, akik eddig fizettek, hiszen jogszabály nem tiltja azt, hogy a kórház ilyen célra pénzt kérjen.

Kíváncsiak vagyunk az olvasóink véleményére, illetve ha Önök közül van olyan, aki érintett ebben a történetben, írjon nekünk!

Rovatok