Index Vakbarát Hírportál

Két somogyi iskola sem nyit ki szeptemberben

2022. augusztus 27., szombat 14:37

Két somogyi iskola sem nyit ki szeptemberben: a kisbárapáti és a kálmáncsai intézményben is megszűnt az oktatás.

A Kisbárapátiban évtizedek óta üzemelő II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola sokáig a környék legfejlettebb, legfelszereltebb intézményének számított. Harminc évvel ezelőtt még csaknem száz diák tartozott az iskolához, az utóbbi években azonban jelentősen megcsappant a számuk: annyira, hogy az utolsó tanévben mindössze kilenc diákja volt az intézménynek. 

A Sonline megkeresésére a Siófoki Tankerületi Központ azt a választ adta, hogy az intézmény nem zárt be, csak a következő tanévben szüneteltetik az oktatást. Kisbárapáti polgármestere, Keszegné Csordás Krisztina azonban elmondta: a tankerület szerint a pedagógushiány és a kevés diák indokolja az oktatás szüneteltetését, ezért döntöttek úgy, ahogy. 

Tavaly is ugyanebben a cipőben jártunk, és majdnem bezárt az iskola, de akkor sikerült megmentenünk az intézményt még egy évre

– hangsúlyozta a polgármester.

A tanulók a szomszédos településeken fogják folytatni a tanulmányaikat, a két település között pedig a falubusszal közlekedhetnek.  

A pedagógushiánnyal több cikkünkben is foglalkoztunk már, több intézményben vészforgatókönyvekkel készülnek a tanévre. A tanszerek drágulása is érzékelhető, erről szóló összeállításunkat ide kattintva találja.

Rovatok