Index Vakbarát Hírportál

Hollik István: Megvan a lehetőség, hogy Magyarország lokális kivétel lehessen a válságban

2022. augusztus 28., vasárnap 12:05

A közszolgálati rádió vasárnap reggeli műsorának vendége volt Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója. A gazdaság kilátásairól, augusztus 20-ról, valamint a beruházások helyzetéről is beszélt.

Hollik István szerint minden magyar büszke lehet arra, hogy az az állam, az a nemzet, amelyhez tartozik, már több mint ezer éve fennáll, és a történelem viharain keresztül is meg tudott maradni.

„Az elmúlt száz évben nagyon nehéz időket kellett átélnie a magyarságnak, de most talán erősebbek vagyunk, mint valaha, és ezt ünnepeljük meg az államalapítás ünnepén, a szombati tűzijáték pedig alkalmas volt arra, hogy méltóképpen ünnepeljünk” – idézte az MTI a Fidesz kommunikációs igazgatójának szavait.

A politikus kiemelte: jelenleg a háborús infláció nemcsak egész Európát, hanem az egész világot sújtja, például az Egyesült Államokban sok évtizede nem látott fogyasztói áremelkedés van. „Az inflációt a háború okozza, de az arra adott brüsszeli szankciók súlyosbították a helyzetet, és nem sikerült véget vetniük a háborúnak” – tette hozzá.

Álláspontja szerint ugyanakkor van lehetőség arra, hogy Magyarország lokális kivétel lehessen, kemény, határozott, gyors reagálású kormányzati munkával és összefogással a lehető legnagyobb mértékben megvédhetik a magyar embereket a válság negatív hatásaitól.

Amikor vége lesz a háborúnak, és az európai gazdaság újraindulhat, Magyarország »repülőrajtot« vehet. Ebben van gyakorlati tapasztalata Magyarországnak és a Fidesz–KDNP-kormánynak is, hiszen ezt tették a Covid-válság idején

– hangsúlyozta.

Hollik István szerint Magyarország azért lehet lokális kivétel, mert megvan hozzá minden adottsága. Itt van válságkezelési tudás, a külföldi beruházások pedig továbbra is áramlanak Magyarországra, hiszen versenyképes a gazdasági környezet, kedvező az adózási rendszer, a magyar emberek pedig „tudnak és akarnak dolgozni”.

Ha ide tudunk vonzani további beruházásokat, akkor az európai gazdaság megindulásakor Magyarország ebből a válságból is megerősödve jöhet ki

– jelentette ki.

Ennek Hollik szerint egyik elengedhetetlen feltétele a mielőbbi béke, mert a háború és az elhibázott szankciós lépések okozzák és súlyosbítják a válságot, ami komoly energiaellátási problémákhoz fog vezetni egész Európában.

Lesznek olyan országok, ahol nem lesz elegendő energia, de Magyarország biztonságban van, itt az energiaellátás biztosított, a gáztározók folyamatosan töltődnek

– mondta a Fidesz kommunikációs igazgatója.

A rezsicsökkentést megtartják

Arról is beszélt, hogy a kormánynak vannak stratégiai célkitűzései, amelyekhez még a legnehezebb időkben is ragaszkodni fog. Ennek része az, hogy a rezsicsökkentést meg kell őrizni, ugyanis „tudjuk 2010 előttről, hogy milyen az, amikor a magyar családok bevételének egy jó részét a rezsire kellett fordítani, mert olyan magas volt az energiaár” – fogalmazott.

A politikus közölte: azt sem engedik, hogy a válság megrengesse a családtámogatási rendszert.

Azt is tudják, hogy ebben a helyzetben a legkiszolgáltatottabbak az idősek, a nyugdíjasok, ezért őket segíteni kell, biztonságot, kiszámíthatóságot kell adni nekik – mondta. Hozzátette: politikájuk lényege a családtámogatás, a rezsicsökkentés, a munkahelyek védelme, a nyugdíjasok támogatása, és ebből nem engednek a legnehezebb válság idején sem.

(Borítókép: Hollik István. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok