Index Vakbarát Hírportál

Deutsch Tamás szerint Ujhelyi István veszített: Ennyi

2022. augusztus 28., vasárnap 15:38

A kormánypárt és az MSZP EP-képviselője egymásnak üzengetnek a Tranziton kialakult heves vita után. Mindennek ellenére Újhelyi István a Fidesz által rendezett közéleti eseményre a jövőben is szívesen elmegy.

Minden évben augusztus utolsó hétvégéjéhez igazítva Tihanyban kerül megrendezésre a magyar közélet aktuális eseményeit politikusokkal, szakértőkkel megvitató rendezvény, a Tranzit. A szombati napon két EP-képviselő, a Fidesztől Deutsch Tamás és az MSZP-től Ujhelyi István beszélgetett a nyilvánosság előtt olyan témákról, mint hazánk EU-ban betöltött szerepe és az Oroszországgal szemben bevezetett uniós szankciók értékelése.

Ezen a két ponton alakult ki nézeteltérés a két politikus között, mint megírtuk, Deutsch Tamás szerint a Fidesz szerint fel sem merült az unióból való kilépés kérdése, ezzel szemben Ujhelyi István a tagságunkra irányuló – azóta már visszavont – népszavazási kezdeményezést azért indítványozta, mert szerinte Varga Mihály és Kövér László kijelentései ilyen szándékot sejtettek.

A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, hogy ők úgy vélik: az unióban is szabad megtartani az ország szuverenitását, de az MSZP nem mer kritikusnak lenni Brüsszellel szemben. A másik pont, amiben éles ellentét alakult ki a két politikus között, a szankciók témája volt. Ujhelyi István úgy fogalmazott, hogy az uniós szankciókat hibáztatja a kormány a jelenlegi helyzet kialakulásáért, Deutch Tamás erre visszakérdezett: „A brüsszeli szankciók beváltották a hozzájuk fűzött reményeket?”

„A brüsszeli szankciós politika logikája helytelen, ami ellen minden felelős magyar politikus – titeket nem sorolnálak ide – felemelte a szavát. Ezek ugyanis Oroszországot nem gyengítik, de Európa meg fogja inni ennek a levét”– mondta Deutsch, amire Ujhelyi István indulatosan reagált.

Ennek a beszélgetésnek semmi értelme így, akkor inkább menjünk játszani a gyerekeinkkel. Vegyél egy picit komolyan, tettem le annyit az asztalra, hogy elvárhassam tőled, hogy anélkül reagálsz a kérdésemre, hogy kifigurázol

– reflektált az MSZP EP-képviselője, majd hozzáfűzte, hogy Deutsch válaszaiban is van logikai bukfenc, ugyanis először azt állította, Orbán Viktor elérte, hogy csak a jó szankciókat szavazzák meg, majd azt, hogy az egész szankciós csomag rossz, főleg a társadalom azon, kevésbé szerencsés tagjai érzik ennek negatív hatását, akik nem ebben a sátorban ülnek. Erre Deutsch Tamás felszólította Ujhelyit, hogy tényleg inkább menjen a gyerekeivel játszani, mint hogy a hallgatóságot sértegesse. 

Erre reagálva ma a fideszes politikus kijelentette, hogy megnyerte a vitát. 

Vesztes Tranzit Garázsvitáról való távozás után reklamációt Ujhelyi képviselőtől sem fogadunk el. Ennyi

– írta Deutsch Tamás a Facebook-oldalán. 

Ujhelyi István a közleményében úgy fogalmazott, hogy régebben sokat vitáztak egymással a nyilvánosság előtt, és ezek érdemi szellemi csörték voltak. 

Ma már egyre inkább csak szellemtelen, gőgös személyeskedések ezek a beszélgetések. A dolog azért elszomorító, mert így tényleg csak egyre mélyebbre ássuk azt rohadt árkot az ország két oldala között, holott – különösen a hamarosan ránk szakadó szociális katasztrófa idején – őszinte párbeszédre, bizonyos ügyekben nemzeti minimumokra, de legalábbis érdemi véleménycserére lenne szükség

– fogalmazott az MSZP EP-képviselője, aki hozzáfűzte, csak betegség és egyéb halaszthatatlan ügy miatt hagy ki politikaivita-lehetőséget, a Tranzitra is örömmel érkezett családjával, és ha újra meghívást kap, szívesen részt vesz jövőre is a rendezvényen. 

Ujhelyi emellett megemlítette, hogy azért változhatott meg a vita hangneme, mert Horn Gyulát a példaképének titulálta, pedig nyolcvanadik születésnapjára még Orbán Viktor is küldött neki köszöntőlevelet azzal, hogy „elsősorban mind magyarok vagyunk, akik nemzetünk boldogulásáért küzdenek”. 

(Borítókép: Deutsch Tamás. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok