Index Vakbarát Hírportál

Kálmán Olga: Náciknak nincs helyük a Parlamentben

2022. augusztus 29., hétfő 20:36

„A Demokratikus Koalíció álláspontja, hogy aki úgy gondolkodik, mint egy náci, aki úgy érvel, mint egy náci, és aki nácibarát államfő előtt tiszteleg, és neki állít emléket, az maga is náci. Ezen nincs mit szépíteni vagy magyarázni” – írja a Demokratikus Koalíció (DK) frakciószóvivője, Kálmán Olga.

Az MTI-hez eljuttatott közleményét azzal kezdi, hogy felidézi: a Mi Hazánk parlamenti képviselői Horthy-szobrot fognak állítani kedden a Parlamentben a második bécsi döntés évfordulója alkalmából. Kálmán Olga szerint a magánlakásán bárki annak az eszmének hódolhat, ami jólesik neki, de a magyar Parlamentben ennek nincs helye, ugyanis egyik helyisége sem magánterület. 

Ha a parlament elnöke eltűri ezt a náci provokációt, akkor sok egyéb bűne mellett maga is a náci mocsok sárfoltját viseli mostantól. Náciknak nincs helyük a Parlamentben. Semmilyen tisztségben

– fejezi ki véleményét Kálmán Olga.

Már a terv is felháborodást váltott ki

Amint megírtuk, szerkesztőségünkhöz is eljuttatta a Mi Hazánk Mozgalom arról szóló közleményét, hogy augusztus 30-án az Országgyűlésben Horthy-szobrot fognak felállítani, frakciójuk alelnöki irodájában. A magyar történelem vitatott megítélésű egykori kormányzója előtt így terveznek tisztelegni a hazatérés napja alkalmából. Akkor ennek hírére a Raoul Wallenberg Egyesület kommünikében tiltakozott:

Sajnos ahhoz már hozzászoktattak minket, hogy a nemzet egységét nem erősítő, szélsőséges nézetekkel – szinte minden ciklusban – bejuthatnak a parlamentbe, de Horthy Miklós kormányzó méltatlan a közterületi szoborra, hiszen felelős az értelmetlen hadüzenetekért, a felkészületlen katonák vágóhídra küldéséért és a vidéki zsidóság deportálásáért, valamint az azt megelőző zsidótörvényekért is. Reméljük, hogy a kétharmados kormányzat – amely éppen most bizonyítja az EU felé demokratikus jogképességét – gátat vet a nemzet egységét aláásó törekvéseknek

– fogalmaztak. Horthy Miklósnak Budapesten csak egyetlen szobra van, az V. kerületben a Hazatérés-templom előtt, védőrács mögött, amit két éve vörös festékkel öntöttek le. 

(Borítókép: Kálmán Olga. Fotó: Ajpek Orsi / Index)

Rovatok