Index Vakbarát Hírportál

Kiszivárgott a terv, erre a lépésre készülhet Brüsszel az energiapolitikában

2022. augusztus 30., kedd 15:44

Egy uniós szintű gázárstop bevezetésére készülhet az Európai Unió – derült a német energiaügyi miniszter egyik, kiszivárgott leveléből.

A Reuters szerint az olasz sajtóban jelent meg Robert Habeck miniszter egyik, az európai unió többi energiaügyi miniszterének küldött levele. A német tárcavezető a szövegben azt írta:

hajlandók megfontolni azt a javaslatot, hogy uniós szinten korlátozzák a gáz árát.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke már hétfőn is arról beszélt, hogy sürgősségi beavatkozásra készülnek az energiaválság kezelése érdekében – bár ő elsősorban a villamosenergia-piac vonatkozásában vélte szükségesnek a beavatkozást. 

A mostani levél alapján viszont úgy fest, hogy a gázra vonatkozóan is rendkívüli lépésekkel válaszolhat az egyre súlyosabb energiaválságra az EU. Robert Habeck írásából az is kiderült, hogy az uniós energiaügyi miniszterek szeptember 9-én ülnek össze tárgyalni erről (a találkozót az EU soros elnökségét betöltő Csehország hívta össze korábban).

A német miniszter hétfőn egy panelbeszélgetésen is arról beszélt, hogy Németország nehéz helyzetbe kerülhet az idei télen. Robert Habeck a beszélgetésen azt mondta: Németországnak szembe kell néznie a „keserű valósággal”, hogy Oroszország nem fogja helyreállítani az országba irányuló gázszállításokat, ami súlyos gázhiányt eredményezhet.

Uniós extraprofitadó jöhet

Mindeközben a Politico arról is beszámolt, hogy Ursula von der Leyen – a már említett hétfői sajtónyilatkozatában – röviden annak a lehetőségét is felvetette, hogy uniós szinten megadóztathatják a mostani helyzetben nagy profitot termelő energiaszolgáltató cégeket.

Az Európai Bizottság elnöke azt mondta: az Európai Uniónak létre kell hoznia egy olyan eszközt, amellyel megüzenheti az alacsony költségekkel rendelkező energiaszolgáltatóknak, hogy »termelhettek némi profitot [...] de nem tarthattok meg magatoknak mindent«. Ursula von der Leyen hangsúlyozta: minderre azért lenne szükség, mert segíteniük kell az alacsony jövedelemmel rendelkező embereken, és azokon a vállalkozáskon, amelyek most pénzügyileg a túlélésért küzdenek.

Rovatok