Index Vakbarát Hírportál

Elvették a vagyonát, és három évig fogva tartottak egy idős asszonyt Siklóson

2022. augusztus 30., kedd 12:52

Egy házaspár és egy ismerősük kiforgattak a vagyonából, és három évig fogva tartottak egy 77 éves nőt egy siklósi házban. Mindhárom büntetett előéletű elkövető ellen vádat emeltek.

Mindhárom vádlott büntetett előéletű, korábban is idős, koruknál fogva kiszolgáltatott embereket csábítottak magukhoz, majd ellopták jövedelmüket. Szabadulásuk után folytatták a hasonló típusú bűncselekményeket – olvasható a Baranya Megyei Főügyészség közleményében.

Egyikük regisztráltatta magát közösségi oldalakon és társkeresőkön abból a célból, hogy országszerte megismerkedhessen olyan emberekkel, akiket később átverhet és meglophat. A 77 éves sértett egy ilyen társkereső oldalon került kapcsolatba az egyik vádlottal, aki később azt tanácsolta neki, hogy találkozzanak személyesen is Pécsen.

Az elkövetők a találkozó után Siklósra vitték az idős nőt, ahol az összes iratát és telekommunikációs eszközeit is elvették tőle. A sértettet egy szobába zárták, melyet rendre csak valamelyik vádlott társaságában hagyhatott el. Az idős hölgytől elcsenték a bankkártyáját, és a számlaszámra érkező mintegy 3 millió forintot is eltulajdonították. Emellett a sértettel több alkalommal vetettek fel áruhitelt, melyen különböző eszközöket vásároltak több mint egymillió forint értékben.

A 77 éves nő többször próbálkozott szökéssel, a vádlottak azonban minden esetben megtalálták, és újra bezárták a szobába. Amíg a hölgy fogságban volt, az elkövetők hirdetést adtak fel előbbi korábbi lakásának eladására, majd annak vételárát eltették. A fogva tartás ideje alatt az egyik vádlott többször is szexuálisan zaklatta a sértettet.

A Siklósi Járási Ügyészség a többi között aljas célból, jelentős érdeksérelmet okozva elkövetett személyi szabadság megsértése, csalás, szeméremsértés, szexuális kényszerítés bűntette miatt emelt vádat a három személlyel szemben. A legsúlyosabb büntetési tétel 2–8 évig terjedő szabadságvesztés.

Vészhelyzetben hívja a 112-es számon a Segélyhívót! Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, akkor hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes 06-80-20-55-20 számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06-80-505-101 telefonszámon.

Rovatok